Top
3 юли

Какво е Зоната?

Статията е предназначена за всички, които искат да разберат малко повече за това каква е тази Зона, за която се говори, какво представлява тя и как се отслабва с нея.

 

Зоната е начин на хранене, описан в книгата „Зоната“ на  д-р Бари Сиърс от 1995 г. Тя не е точно диета, въпреки че се спазват грамажи и си има свои правила. Думата „диета“ винаги е свързана с някакви ограничения за определен период от време. Тялото реагира и сваля няколко килограма, но после бързо си ги връща, даже в повече т.н. йо-йо ефект. В Зоната няма забранени храни, има благоприятни и неблагоприятни като вие избирате с какво да се храните. Тя е чудесна за адаптиране към всеки начин на хранене, според индивидуалните вкусове и финансови възможности.

 

Основното правило е съчетаването на всяко хранене на протеини, въглехидрати и мазнини в съотношение 30, 40, 30. Всъщност ние така или иначе го правим, защото се храним смесено напр. закусваме филийка хляб с масло и сирене, готвим смесено като в ястията почти винаги присъстват зеленчуци, някакво месо и мазнини. И това не е само при нас, целият свят готви храната си като смесва протеини (месо, риба, яйца, сирене, мляко), въглехидрати (зеленчуци,зърнени и бобови храни, плодове) и мазнини (олиа, масла, ядки). Каква е разликата?

 

Смисълът на Зоната е по-дълбок. Зоната е система за поддържане на хормоналния баланс чрез храненето. Името й идва от това, че съществува „зона“, в която хормоните са в идеалния си баланс, те не са твърде ниски или твърде високи. Тогава тялото ни се радва на здраве, имаме повече енергия и добро настроение.

 

Това се постига чрез хранене. Бари Сиърс ни предлага да си представим храната като лекарство, което трябва да се взима в определени дози, за да има лечебен ефект. Нали разбирате, че ако ви предпишат лекарство няма да го изпиете наведнъж, за да оздравеете. Той препоръчва 5 хранения за деня и идеята е често и по малко. Не се притеснявайте ще имате достатъчно храна и няма да усетите глад. Напротив това ще ви осигури сили и енергия за целия ден.

 

Какво да очаквате:

Ще се храните със здравословна храна и ще се грижите по-добре за себе си.

Ще отслабнете, ако имате нужда от това. Постепенно тялото ви ще регулира само теглото си без да ограничавате храната си.

Ще спре „изкуствения“ глад за сладко.

Ще се чувствате бодри, енергични и концентрирани.

Ще се наспивате по-бързо и ще се събуждате отпочинали и готови за новия ден.

Ще се радвате на добро здраве.

Ще имате добро настроение и ще се чувствате по-спокойни.

 

Тайната е в съотношението 30% протеини, 40% въглехидрати и 30% мазнини. Когато се храним небалансирано и в менюто преобладават мазнини и въглехидрати започваме да имаме проблеми с хормоналния дисбаланс, бушуващ в тялото ни.

 

Какво се случва:

Имаме повишен апетит, особено за сладко.

След хранене ни е тежко, чувстваме се подути или имаме някакви храносмилателни проблеми.

Честа умора и отпадналост, 1-2 часа след хранене.

Бавно и неусетно напълняваме, дори и да се ограничаваме от някои храни.

Появяват се кожни проблеми, акне, целулит, кожата губи своята свежест и еластичност.

Депресия, раздразнителност, избухливост или емоционална нестабилност.

Не се харесваме и не се чувстваме добре.

 

Оказва се, че храната оказва влияние не само за нашето оцеляване, а и за това как се чувстваме-физически, хормонално и психически. Това е едно по-широко разбиране за храненето и от там за полезните вещества в различните храни.

 

За да направите най-доброто за себе си и здравето си, освен съчетаването на протеини, въглехидрати и мазнини в едно хранене е необходимо да изберете и тези, които са благоприятни за тялото ви. Ако искате да научите повече може да прочетете книгата на д-р Бари Сиърс „Зоната“ или „Ние и Зоната“ на д-р М. Папазова.  Подробна информация има и в сайта vzonata.com, където може да разгледате в ресурси таблицата за хранителните блокове и да видите кои храни са благоприятни и кои неблагоприятни.

 

Преди да започнете да се храните по Зоната трябва първо да знаете кои храни са протеини, въглехидрати и мазнини. Препоръчвам ви да прочетете статиите:

Кои храни са белтъчини или протеини?

Кои храни са въглехидрати?

Мазнини-полезни или вредни?

 

Ако не знаете дадена храна дали е протеин или въглехидрат може да прочетете етикета й. Повечето пакетирани хранителни стоки имат таблица за калориите в тях и съдържанието на белтъчини, въглехидрати и мазнини. В зависимост от това, кое от веществата е с най-голям процент, тази храна се възприема като протеин, възлехидрат или мазнина.

 

Друго важно правило е избиране на въглехидрати, които са с нисък гликемичен индекс  т.е. бавно се разграждат и постепенно навлизат в кръвта. Такива са плодовете и зеленчуците. И избягване на въглехидрати с висок гликемичен индекс, които рязко покачват нивото на инсулина и бързо навлизат в кръвния поток. Това са всички пшенични продукти, захарни изделия, картофи, ориз и др.

 

От протеините се набляга на по-леки меса, с ниско съдържание на мазнини като пилешко, пуешко, риба, телешко. Млечните продукти тъй като често могат да се хапват е желателно да са обезмаслени или нискомаслени. Протеините изграждат нашата мускулна маса и спомагат за изгарянето на натрупани мазнини.

 

Мазнините са много важни, но препоръчителни са полезните мазнини като зехтин, маслини, сурови ядки и семена. Мазнините са много калорично, затова трябва да се влагат в храната в малки количества.

 

Пиенето на вода е от съществено значение. Пийте вода преди всяко хранене и винаги, когато усетите нужда. Може да прочетете повече за водата в статията „Водата е по-важна от храната“.

 

Зоната може успешно да се практикува от всяка възрастова група като с възрастта нуждата ни от полезни вещества нараства, за да се чувстваме добре и да имаме повече енергия. Храната е основното гориво, което нашето тяло използва. Тя може да ни разболее, но може и да ни излекува. Никога не е късно за ново начало.

 

Ако имате въпроси и искате лично да се свържете с мен може да ми пишете тук.

 

За да добиете представа за Зоната на практика ви препоръчвам:

Отново имам талия-най-добрата диета за жени

Недиета за мъже или отслабване чрез храна

Рецепти по Зоната

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар