Top
4 апр.

Водата е по-важна от храната

Защо е толкова важно да се пие вода?

Водата съставлява 60 % от нашето тяло, 75% от нашите мускули и 85% от мозъка ни. Тя е голяма част от всяка наша клетка. При липса на достатъчно вода може да се стигне до състояние наречено дехидратация, което се характеризира с отпадналост, болки в мускулите, ставите и гърба, сухота в устата, главоболие.

 

Водата внася кислород в организма. Когато пие достатъчно вода, човек се чувства жив и пълен с енергия. Водата нормализира ниското кръвно налягане.

 

Понякога ядем, когато всъщност ни се пие вода. Това е защото гладът и жаждата подават сигнали в една и съща част на мозъка. По-добре е да утолим жаждата си с чаша вода, вместо да изядем нещо набързо, от което в момента нямаме нужда.

 

Вода си набавяме като я пием и чрез плодовете и зеленчуците. Богати зеленчуци на вода са краставиците – 97,7%, салата „Айсберг“, маруля, целина, репички, домати, зелени чушки, карфиол, броколи, спанак.

От плодовете по-богати на вода са диня, ягоди, грейпфрут, пъпеш.

 

Водата доставя до клетките ценни минерали като калции, магнезии, цинк и др. Тя подобрява храносмилането и детоксикирането на организма. Подпомага свалянето на килограми като регулира отделителната система.

Водата изнася отпадните продукти на организма и охлажда тялото ни.

 

Подобрява структурата на кожата и добрия й външен вид.

 

Колко вода е добре да пием на ден?

Препоръчителното количество вода е 30 – 40 мл на кг тегло.

Хубаво е да започваме деня си с вода. Може да е топла или студена, да е овкусена с парченце лимон или чиста. Тя веднага хидратира тялото ни, което цяла нощ е почивало и дълго време не е приемало течности. Пиенето на вода го събужда, освежава и му дава енергия за деня.

 

Кафето и чаят действат на тялото ни като диуретик т.е. карат ни да отделяме течности.

 

„Водата е много важна част от нашата диета. Пийте много вода и избягвайте празните калории от продукти като безалкохолни напитки, енергийни напитки или сокове с добавена захар.“

Джейми Оливър

 

Как да пием повече вода?

Изчислете си необходимото ви количество вода за деня. Разпределете го на равни приеми във времето според вашата ангажираност. Друг начин е предварително да си напълните или закупите бутилки с вода и да ги изпиете до края на деня. Хубаво е винаги да имате вода във себе си. Може да си носите малко шишенце с вас. Започне ли веднъж тялото ви да се чувства добре, хидратирано, то само си търси вода. През топлите месеци нуждата от вода се засилва с цел охлаждане на тялото и възстановяване на отделената вода чрез потта. Затова е добре в менюто да се включат повече пресни плодове и салати.

 

Препоръчвам ви още:

Кои храни са въглехидрати?

Кои храни са белтъчини или протеини?

Мазнините-полезни или вредни?

Споделяне
Ключови думи:

Няма коментари

Вашият коментар