Top
27 мар.

Кои храни са белтъчини или протеини?

Белтъчините са известни още и като протеини. Основната им функция е изграждане на мускулната тъкан. Те са един от основните градивни компоненти на клетките и са жизнено необходими.

 

Източници на белтъчини са:

Мляко и млечни продукти

 

Млечните продукти включват в себе си млечни напитки (Прясно мляко, Айрян, Кефир, Плодови млека), меки и твърди Сирена, Кашкавали, Извара и Кисело мляко. Приготвени са от пълномаслено или обезмаслено мляко като млякото, което се използва е краве, овче, козе и биволско.

 

Месо и месни продукти

 

Месото е най-добрият източник на протеини. Човек се храни с различни видове птици (Пиле, Патица, Пуйка, Яребица, Пъдпъдък ) и меса (Свинско, Телешко, Агнешко, Овнешко, Заешко). От смляното месо се получава кайма. Приготвят се салами, наденици, шунка и филета. Със субпродуктите Черен дроб, Език, Сърце, Шкембе стават различни ястия.

Месото може да се осолява, изсушава, замразява, консервира и готви.

 

Риба и морски дарове

Рибата се разделя условно на два вида-сладководна (Сом, Сьомга, Пъстърва, Щука, Шаран) и морска (Скумрия, Хек, Херинга, Паламуд, Сафрид). Рибата е богата на омега-3 мастни киселини, които се наричат есенциални мастни киселини. Човешкото тяло не може да ги произвежда и затова трябва да се набавяни от външни източници. Омега-3 се съдържат в мазните риби като сьомга, риба тон, пърстърва, сардини. Речните риби са по-бедни на омега-3 в сравнение с морските и океанските. Хайверът на някои риби е деликатес, а от черния дроб на треска се произвежда рибено масло. Редовната консумация на риба се отразява добре на сърдечно-съдовата система, зрението и подобрява метаболитните процеси в организма. Рибата се усвоява от храносмилателната система по-лесно от месото. През зимните месеци може да се увеличи консумацията на риба, защото тя е богата на витамин Д.

 

Морските дарове могат да бъдат разделени на две основни групи-мекотели (Стриди, Миди, Октопод, Калмари) и ракообразни (Омари, Скариди, Раци).

 

Рибата и морските дарове живеят във водна среда като някои от тях са естествен филтър за водата. Ако водоизточникът е замърсен и те са заразени. Най-голям проблем е наличието на живак, олово и кадмий в някои риби. Това са  тежъки метали, който са опасни за човешкото здраве и с времето се натрупват в тялото. Най-много тежки метали са открити в морските и океански видове като акула, риба тон, риба меч.

 

Яйца

Яйцата са много богати на хранителни вещества. Във всяко яйце се съдържат всички вещества, които са необходими за изграждане на един нов организъм. Яйцата могат да се използват за директна консумация, сварени, пържени или вложени в различни ястия, кремове и сладкиши.

 

Бобови и зърнени храни

Те са най-добрият растителен източник на протеини. В таза група влизат бобовите култури като боб, леща, грах, нахут, фъстъци, соя и зърнените храни-пшеница, царевица, овес. Подходящ протеин за вегетарианци и вегани са соевите продукти-соево мляко и сирене Тофу.

 

Белтъчините са полезни, те  осигуряват важни аминокисилени на човешкото тяло. В зависимост от вида си аминокиселините биват два вида-незаменими (есенциални) и заменими (неесенциални). Незаменимите са 8 вида, те не се произвеждат от човешкото тяло и е необходимо да се набавят от храната, хранителни добавки или лекарства. Ако искате да разберете повече за тях и в кои храни се съдържат може да прочетете тази статия.

Заменимите са 12 вида и те могат да се произвеждат от човешкото тяло. Аминокиселините спомагат за възстановяването на мускулните тъкани, участват в развитието на мускулатурата и синтеза на ензими в тялото, оказват влияние върху настроението, концентрацията, агресивността, съня, сексуалността.

 

Белтъчните храни са добър източник на желязо. Желязото е жизненонеобходим микроелемент, който участва в транспортирането на кислорода до всички части на тялото. То влиза в състава на т.н. хемоглобин. Дори и лек недостиг на желязо в организма предизвиква анемия, причиняваща бърза уморяемост, отпадналост и слабост. С повишен риск от дефицит на желязо са жени с обилен менструален цикъл, бременни и кърмещи жени, кърмачета до 3 годишна възраст, хора с бъбречна недостатъчност или със стомашно-чревни разстройства. Богати на желязо са черен дроб, телешко месо, миди, стриди, бобови храни.

 

Най-често белтъчния прием се явява 1-2 г на телесно тегло. Тази доза е достатъчна за снабдяване на тялото с аминокиселините, необходими за храносмилането и белтъчния синтез.

 

Снимки: pixabay.com, visualhunt.com

 

Препоръчваме ви още:

Кои храни са въглехидрати?

Как да си направим сами кисело мляко?

 

 

 

Споделяне
Ключови думи:

Няма коментари

Вашият коментар