Top
30 мар.

Мазнини-полезни или вредни?

Мазнините се характеризират с неразтворимост във вода. Те са основен градивен компонент на клетките. Изпълняват много биологични фунции, главно като резервен хранителен запас и термоизолиращ материал. При разграждането им се образува голямо количество вода.

Основната функция на мазнините е усвояване на мастноразтворимите витамини А, D, Е, К и осигуряване на енергия.

 

Източници на мазнини са:

-Всички белтъчни храни.

-Ядки – Орехи, Фъстъци, Лешници, Бадеми, Кашу и др.

-Семена – Слънчогледови семки, Тиквени семки, Сусам.

-Растителни и мазнини – Слънчогледово олио, Зехтин, Кокосово масло, Фъстъчено масло.

-Тахани – Сусамов тахан, Лешников тахан, Бадемов тахан и др.

-Животински мазнини – Краве масло, Сметана, Майонеза, Свинска мас, Сланина.

-Плодове – Авокадо, Маслини.

 

В храните има 4 различни вида мазнини:

Трансмазнини или хидрогенирани мазнини-едни от най-вредните.

Това са ненаситени мазнини, чиято структура е изменена чрез процеса хидрогениране и се променя естествената структура на растителната мазнина. Предпочитани са от проидзводителите поради ниската им цена и високата им трайност. Този тип мазнини подобряват вкуса, текстурата и срока на годност на продуктите. При редовен прием на трансмазнини се увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип Б, Алцхаймер, тъй като се отлагат по кръвоносните съдове, повишават се нивата на лошия LDL холестерол и намаляват нивата на добрия HDL холестерол. Храните, които съдържат трансмазнини са маргарини, солени изделия (чипс, снакс, солети, крекери), тестени закуски, сладки изделия (бисквити, пасти, сладоледи, вафли, кроасани, понички, торти), пържени храни.

 

Наситени мазнини

Наситените мастни киселини са в твърдо или полутвърдо състояние при стайна температура. Съдържат се в млечните продукти- краве масло, сирене, кашкавал, сметана и в свинско, телешко, агнешко и овче месо. В палмовото, какаовото и кокосовото масло. Лесно се усвояват от организма и са бърз източник на енергия.

 

 Мононенаситени мазнини

Мононенаситените мазнини се съдържат в авокадото, ядките и някои растителни масла като зехтина. Те понижават лошия LDL холестерол и повишават нивата на добрия HDL холестерол. Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт. Препоръчителна е честата им употреба.

 

Полиненаситени мазнини

Полиненаситените мазнини са известни още и като „незаменими мастни киселини“. Това са Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Тялото не може да ги синтезира и те трябва да се набавят чрез храната или под формата на хранителни добавки.

Значително количество от Омега-6 се съдържа в растителните масла (слънчогледово, царевично, соево, конопено), ядките и семената, черният дроб, яйчните жълтъци и морската храна.

Омега-3 се съдържа в храни от растителен произход като ленено масло, семена от чиа и коноп, рапично и соево олио, орехи. Храни от животински произход, съдържащи мастната киселина са мазните морски риби, ракообразните, рибеното масло.

Трябва да се внимава и да не се прекалява с приема на Омега-6.

 

Мазнините са много калорични и са добър източник на енергия. За предпочитане е да се приемат здравословни и добри за тялото мазнини.

 

Препоръчваме ви още:

Кои храни са въглехидрати?

Кои храни са белтъчини или протеини?

20 прости правила за отслабване

Споделяне
Ключови думи:

Няма коментари

Вашият коментар