Top
1 юни

Храни за ядене с пръсти за дете

Повечето деца над годинка, а някои и по-рано, искат да се хранят сами. Взимат лъжичката или направо започват с пръсти. Превръщат храненето в забавление за сетивата като мачкат храната, пробват нейния аромат, вкус.

Обикновено родителят изпада в тих ужас, защото това е и периодът, през който детето се цапа най-активно и след всяко хранене трябва да влезе в банята, защото освен по лицето и ръцете има храна и в косата.

 

 

Лигавниците не стигат или не са измислени подходящи. Чисти се обикновено столът на бебето, масичката и под стола. Детето разлива, разпръсква и ръси храна навсякъде.

 

Спокойно и това ще мине. Просто е период на самостоятелност, който е изключително важен за детето. Така че го оставете да му се наслаждава на воля.

И ващето дете ще започне да се храни само, чисто и спокойно, но след време.

 

Обикновено след годинката растат и най-трудните и големи зъби – кътниците. Децата сами променят апетита и вкусовите си предпочитания, а храненето става по-дълго и мъчително. Когато му растат зъби, детето може да предпочете храните, които се ядат с пръсти, пред храненето с лъжица.

 

Какво може да направите? Дайте на детето храна, която може лесно да яде с пръсти. Ще ви подскажа няколко варианта, а вие ще намерите вашия.

Идеите са много, но всичко си зависи от самото дете как дъвчи и колко твърди могат да бъдат храните. Подходящи храни за ядене с пръсти са:

 

Нарязани на пръчици СУРОВИ ЗЕЛЕНЧУЦИ – краставичка, чушка.

СГОТВЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ – това могат да са розички броколи, карфиол, резенчета сладък или обикновен картоф, сварени моркови, пръчици от тиквички на фурна и др.

 

От кайма от пилешко, пуешко, телешко месо, риба или от зеленчуци могат да се приготвят различни кюфтета, кебапчета, крокети и много други вкусни ястия. Например:

 

Кюфтета от тиквички

 

Рибни кюфтенца

 

Кюфтета от броколи и кашкавал

 

Сварените макаронени изделия (тръбички, мидички, спагети) винаги са забавни за хапване.

 

Всички ПЛОДОВЕ, обезкостени и нарязани на удобни резенчета са подходящи – ябълка, банан, круша, диня, пъпеш, кайсия, праскова, череша, боровинки.

След годинката постепенно се въвеждат и плодове, който са алергени като всички семчести плодове (ягоди, малини, къпини, киви) и цитроси (портокал, мандарина).

 

 

За закуска или междинни хапвания могат да се предложат:

Кашкавалки

 

Солени сърца от извара и яйца

 

Домашни солети и гризини

 

 

И разбира се, винаги може да направите малки студени сандвичи с различни форми и продукти, които са цветни и забавни, „войничета“, баница и др.

 

Давам ви 8 идеи за принцеси на фурна

 

и 9 варианта на палачинки.

 

Децата обичат сладки неща, така че не мога да пропусна

 

Оризови бисквити за бебе

 

Морковен кекс с канела и лимонова глазура

 

и 11 рецепти за мъфини.

 

Надявам се, да съм ви била полезна. Ако се сетите за още храни с пръсти пишете в коментар.

 

Непрекъснато измислям нови рецепти, които може да видите в страничката ми Бебешка храна или в профила ми в Instagram.

 

Препоръчвам ви книгата „Рецепти за бебета и деца“, в която ще намерите много повече рецепти. Книгата е от 6 -тия месец на бебето до 3-годишната възраст на детето.

 

За поръчка и всякакви въпроси, свързани с храненето ми пишете тук.

 

Заповядайте и в групата ни Бебешко и детско хранене във Facebook, където непрекъснато се качват нови идеи.

 

Още полезни статии:

Идеи за следобедна закуска за малки деца

Как може да даваме плодове на бебе?

Злоядото дете

 

 

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар