Top
1 Дек.

Храни  и средства за увеличаване на кърмата

Никога не съм се притеснявала, че ще имам проблеми с кърменето.

Още след 6-ти месец  на бременността от гърдите ми изтичаха капчици коластра. Ходех на няколко беседи за кърменето, какво се случва в тялото на жената, как да се държи бебето, за да му е удобно да суче и т.н.

 

Родих със секцио. Донесоха ми детето при мен на другия ден. А на третия ден вечерта гърдите ми утроиха размера си. Бяха твърди като камък, боляха и пълни с коластра. Всички лекари, които по нататък ме преглеждаха, защото заедно с бебето се правеше и преглед на гърдите на майката, казваха че ще имам много кърма.

 

Имах кърма, но не беше достатъчно за всички хранения през деня. Бебето се хранеше през 2 часа, аз бях изтощена. Още от родилния дом включихме адаптираното мляко и така си продължи да сме на смесено хранене.

 

Всички започнаха да ме убеждават да зарежа кърменето, така и така нямам достатъчно кърма, да не се мъча излишно. Да давам на бебето кисело мляко, защото навремето така са се гледали децата.

 

Аз исках ако мога да продължа с кърменето, колкото мога, бих се радвала да минем изцяло на кърма, защото адаптираните млека са трудно смилаеми и водят до колики и запек.

 

Сигурна съм, че няма по-подходяща храна за бебето от тази, която природата е създала за него. Майчината кърма има удивителен състав, който до ден днешен не е разгадан.

 

Не напразно адаптираните млека се правят на основата на краве мляко, а не на човешко мляко. Разбира се, няма нищо общо, само си представете размерите на теленцето и колко бързо расте с млякото на кравата, защото това е млякото предназначено за него, не за вашето бебе.

 

Никога не се съмнявайте в качеството на кърмата си, разбира се стига да не сте яли или пили някакви вредни за бебето вещества, тъй като всичко преминава в кърмата. Ако кърмите трябва да се съобразявате и да избягвате  лекарства, алкохол, цигари, някои храни – чесън, бобови, шоколад, кафе и др.

 

Това, което природата е създала е най-полезното за вашето бебе. Първоначално се образува коластра, тя е по-гъста и жълтеникава на цвят, изключително полезна за имунната система на бебето, в по-малко количество, защото и стомахчето на бебето е малко. То всеки ден расте, затова и количеството коластра постепенно се увеличава.

 

След 14 дни вече започва преходното мляко и по нататък е кърма. Тя непрекъснато се променя като съдържание и количество спрямо нуждите на бебето.

 

По последни препоръки от СЗО (Световната здравна организация) е добре бебето да е изключително на кърма през първите 6 месеца от живота си. Може и да не се дава вода, тъй като кърмата е с много високо съдържание на вода.

 

Вече се препоръчва захранването да започне от 6-тия месец, а не както преди се е случвало от 2-ри месец да се дават сокчета и от 4-ти да се започне захранване с пюрета.

 

Тъй като всяка майка иска да направи най-доброто за детето си, аз исках да имам кърма поне до 6-тия месец.

 

Започнах да се интересувам как мога да увелича количеството на кърмата си. Четях статии в интернет, списания, книги и пробвах различни неща. Мисля, че при всеки е индивидуално, както някои нямат изобщо кърма, други имат прекалено и се чудят как да я съхраняват, така и при всеки различно нещо ще подейства. Аз мога да говоря само от личен опит.

 

Това са моите суперхрани за увеличаване на кърма:

1. Пийте много вода – Наистина водата стимулира образуването на кърма, защото както казахме кърмата е с много високо съдържание на вода.

 

2. Яжте зърнени храни – Пшеницата е добра за повишаване на лактацията. Но не е задължително да ядете много хляб. През този период почти всекидневно ядях бисквити с кисело мляко. Просто това ми се ядеше, харесваше ми и си го хапвах с удоволствие. Разбира се, можех да ям баници и закуски без да се притеснявам, че ще напълнея, защото изразходвах много енергия. Непрекъснатото образуване на кърма, храненето през 2 часа на бебето и липсата на сън са достатъчно изтощителни.

 

3. Ядки (без фъстъци) – Ядките са калорични и засищащи. А особено полезни са орехите за увеличаване на кърмата.

 

4. Овесени ядки – Никога не съм ги харесвала, но в този период тялото ми само ги пожела. Всяка сутрин си запарвах една купа с овесени ядки, добавях малко орехи и сушени плодове. Това беше моята закуска за кърмачки. Чувствах се добре и това ме засищаше до обяд. Майката трудно намира време за себе си, дори да хапне. Затова е добре, когато ядете да хапвате нещо полезно, което ще ви даде енергия и ще ви засити за по дълго време.

 

5. Сусамов тахан – Таханът се разбърква с мед на вкус. Яде се по 1-2 ч.л. сутрин или когато се сетите. Това е моята супер храна за набавяне на калции и магнезии. А калцият непрекъснато се изсмуква от тялото ви докато кърмите. Това може да се отрази на кости, зъби, нокти, коса. Затова е хубаво да приемате допълнително калции ако не на таблетки, поне под формата на храна.

 

6. Кисело мляко – Тук мненията са противоречиви, дали е полезно кърмачката да яде кисело мляко и колко, на някои места съм срещала че трябва да се консумират по 2-3 кофички на ден. Не знам кое е правилно, яла съм толкова, колкото ми е било сладко.

 

За мен е показателно друго – сестра ми, която имаше много кърма ми беше препоръчала киселото мляко като стимулиращо за образуването на кърма. А когато аз кърмех, ми се ядеше кисело мляко и усещах, че имам нужда от него, и че ми влияе добре. Вярвам, че човек трябва да умее да слуша тялото си, защото то най-добре знае от какво има нужда в момента и дава сигнали на мозъка. Откликвайте и удовлетворявайте желанията на вашето тяло, за да се чувствате добре.

 

По същият начин започна да ми се яде сминдух, който в последствие се оказа, че благоприятства образуването на кърма. Доверявайте се на тялото си.

 

Мои приятелки са ми препоръчвали това, което на тях им е помагало – месо, лук, сок от моркови, айрян, боза, цвекло, джинджифил.

Сигурно има още много храни, които се отразяват положително на лактацията, но в момента не мога да се сетя за тях.

 

Друг метод за повишаване на лактацията са чайовете. Има голямо разнообразие на пазара. Пиенето на чайове трябва да става много внимателно. Не всички билки са безобидни за кърмещата жена, някои могат да намалят или спрат лактацията. Други са с много силен аромат и променят вкуса на кърмата. Не мога да препоръчам нищо, всеки сам трябва да реши, коя е подходящата комбинация за него.

 

Почивката и съня са не по малко важни. Майката и бебето са със специфичен режим през първите месеци и когато бебето спи е хубаво и тя да почива. Психически трябва да е спокойна и да няма около себе си дразнители. Майката трябва да е уверена, че може да изхрани детето си.

 

Много е важно, за да се стимулира образуването на кърма гърдите често да се изпразват. Гърдите трябва да са меки и да не се усеща напрежение. А нощното кърмене макар и изморително е полезно за лактацията, защото между 3 и 6 часа сутринта нивото на пролактина е най-високо. Пролактинът е хормонът, който отговаря за образуването на кърма и когато по това време се изпразват гърдите се подава сигнал в мозъка, че трябва да се образува още мляко.

 

Пробвах и с хомеопатия. Има един препарат Ricinus Communis, които е за увеличаване или намаляне на кърма, в зависимост от това в какво разреждане е. За увеличаване на кърмата се използва Ricinus Communis 5 CH като се приема 3 пъти дневно по 5 гранули около седмица, до постигане на желания ефект и се спира.

 

Могат да се пият и Шуслерови соли 2, 8 и 4 като се приемат разтворени с малко вода 3 пъти по 5 таблетки от всяка първите 2 седмици, а после се взимат 1 път дневно.

 

Характерното за хомеопатичните лекарства е, че не се съчетават с храна и ментови препарати, трябва да са минали поне 15 мин. преди или след хранене.

 

Благодарение на воля и желание да храня детето си с кърма имах лактация и може би още щях да имам, ако не бях взела мерки да я спра. Просто вече в процеса на захранване хранителните нужди на бебето се променят и сметнах, че вече е излишно да продължаваме с кърменето.

 

Чувствам се спокойна, че съм направила каквото мога за здравето на детето си.

Надявам се, да съм ви била полезна и ви пожелавам успех!

 

Снимка: visualhunt.com

 

Препоръчвам ви да видите:

Закуската на мама

За хляба и житото

Хомеопатия при никнене на зъбки

Захранване

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар