Top
12 май

За хляба и житото

Днес  е трудно да се намери качествен хляб. Навремето имаше  2-3 вида хляб, но филията беше плътна и можеше да се намаже масло отгоре. Сега има 10- 20 вида хляб. Повечето са с много набухватели, бързо изсъхват, ронят се  или мухлясват. За съжаление са загубили много от своята плътност и вкус през годините.

 

Има и малки бутикови хлябове, ръчно правени, с квас, с моркови, семена и най-различни неща. Те са прекрасни! Но повече са за да ги опиташ, отколкото непрекъснато да ги купуваш, защото грамажът е намален а цената е двойна и тройна. Като не говоря за хлябове от 5 лв. и нагоре.

 

Разбира се, всеки който иска може да си пече хляб. Продават се хлебопекарни на различни марки и наистина домашно изпечения хляб е много вкусен. Самата аз имах идея да си правя хляб с квас и бях проучила въпроса как се приготвя домашен квас. Отказах се, защото квасът трябва непрекъснато да се захранва и да се поддържа жив, а ние не ядем много хляб. Пък и човек не може да си прави всичко. Ежедневието е твърде динамично  и обикновено гледаш да приготвиш нещо набързо.

 

Друг вариант е да се откажеш да използваш готов хляб и да го замениш в храненето си и по специално на закуска, защото тогава като че ли се усеща най-силно липсата му, с други пълнозърнести храни като овесени ядки, булгур, ориз или пшеница.

 

Пшеницата лесно се сварява и може да се направи в сладък или солен вариант. Соленият е с масло и сирене, а сладкия с ядки, сушени плодове и каквото решите.

Гарантирам ви, че след една купичка приготвена по ваш вкус ще се чувствате много по сити до обяд, отколкото ако изядете 2 или 3 филии хляб.

 

Пробвайте! И помнете всяко нещо, което правите трябва да ви доставя наслада и удоволствие. Не го правете, защото е полезно или искате да отслабнете, а за да се чувствате добре и заредени с енергия за деня.

 

Благодаря ви, че прочетохте това и се надявам да съм ви била полезна.

 

Жито с орехи и стафиди

 

 

Препоръчваме ви още:

Защо се чувстваме подути, дебели и потиснати

Хляб с тиквички (без глутен)

Царевични питки

 

Споделяне
Ключови думи:

Няма коментари

Вашият коментар