Top
1 Ное.

Захранване

Захранването е процес. Той започва с няколко лъжички по-плътна храна от познатото на бебето мляко. Постепенно лъжичките всеки ден се увеличават, докато се замести едно хранене и се стигне до количеството на едно малко бурканче от 125 г.

По късно почти неусетно се стига и до следващия размер бурканче от 190 г. Там ще се задържите доста време.

 

Захранването е свързано с въвеждането на всички групи храни, но постепенно и внимателно.

 

Има две схеми за захранване, стара или нова, ранно или късно захранване. Ранното захранване е свързано с даване на сокчета от 2-3 мес. и започване с пюретата след 4-ти месец. Късното захранване е към края на 5-ти мес. или от 6-ти месец  даване на пюрета.

 

По последни препоръки от Световната здравна организация (СЗО) за  кърмачето е добре да е изключително само на кърма през първите 6 месеца от живота си.

 

Общо взето младата майка се ръководи от личния лекар на бебето, той следи не само за здравословното състояние на бебчето, но и за това, кое и кога се включва в менюто му. Наред с това има приятелки, колежки, роднини и други майки, които взимат отношение по въпроса.

А за тези майки, които се вълнуват от темата има много материали за четене в книги, списания, интернет.

 

И ако досега е било доста лесно, защото през определен интервал се дава мляко, сега вече започва голямото чудене – какво да му дам, колко, дали е алерген, кога да включа определена храна, как да я приготвя и т.н. и т.н. Всяка жена поела отговорността за храненето на своето дете, в един момент става доста несигурна.

При това дори тя да е добра домакиня и да умее да готви, храната за бебето си има свои изисквания, които ще са нови за нея. Тепърва ще започне да се учи да готви бебешка храна.

 

Пюре от ранни моркови

С какво започваме захранването ? Първите пюренца, може и от бурканчета от 70 г, защото от тях ще се изяждат буквално няколко лъжички. Първите пюренца са еднокомпонентни т.е. само от една съставка и са от ранни моркови, тиква, пащърнак. Навремето се е включвало и картофено пюре, но аз нямах никакъв успех с картофите, а по късно и разбрах, че скорбялата в тях трудно се усвоява и е по-добре да се изчака и да се предложат на бебето след 8-ми мес.

Но може да се дават сладки картофи, те лесно се приготвят и вкуса им наподобява тиква.

 

 

Първоначално се замества обедното хранене със зеленчуково пюре. Ако приготвяте пюренцата  в къщи е хубаво зеленчуците да се сваряват на пара или на тих огън в тенджера под капак. Не е необходимо да използвате сол или захар, зеленчуците имат приятен вкус. Може за вас да е слаб, или сладък, но за бебето е добре. Към стрития или пасиран зеленчук добавяйте адаптирано мляко или кърма, в зависимост от това, с какво се храни вашето бебе, докато се получи пюре с гъстотата на разбито кисело мляко.

 

Когато избирате зеленчуците за менюто на бебето е хубаво да са домашни, от производител, да са български, да изглеждат добре и да са с нормални или малки размери (това означава че са млади и свежи).

mashed-parsnips

Пюре от пащърнак

Заедно с пюретата започва да се дава по ¼ жълтък през ден, а по-късно количеството се увеличава до  ½ жълтък.

 

По нататък може да експериментирате и да включвате и други зеленчуци – броколи, карфиол, тиквички, спанак, червени чушки.

 

От 7-ми мес. се включва  месото. Там вече нещата стават по-разнообразни. Може да приготвяте пюрета от 2-3 зеленчука и някакво месо. Подходящи меса са – пилешко, пуешко, заешко и телешко. Достатъчно е да имате надежден пасатор. Каквото и да приготвите го пасирате и имате готово пюре.

 

Постепенно се замества и още едно хранене – следобедното. Замества се с млечно-плодова каша. Може да използвате готовите инстантни каши на пазара, стават бързо и кашата е с фина структура. Ако решите да я приготвите се запасете с плодове – банани, ябълки, круши. Давайте ги пресни или сварени.

 

В началото за кашите се използват храни, които не съдържат глутен. Това са ориз, елда, царевица, просо. Сварявате малко количество от тях, смесвате с някакъв плод и мляко. Всичко се пасира, за да стане на гладко пюре. Друг вариант е да правите кисел с царевично или пшенично нишесте и настърган плод.

 

През 8-ми месец се включват и глутеновите храни – пшеница, ръж, овес, ечемик. Но не трябва да прекалявате с тях.

 

След 9-ти месец може да предложите и ястия с риба, като подходящи риби са тези без кости или възможно най-лесно отстраними кости. Масово се предлага сьомга, но аз мисля че има и други варианти. Сьомгата, която е на пазара идва от далече и не се знае наистина, колко е добра за бебе.

 

Замества се още едно хранене – закуската. Обикновено лекарите препоръчват  да се дава попара. Тя също има варианти – с вода, с чай, с адаптирано мляко или кърма. Добавя се лъжичка масло и парченце обезсолено сирене.

 

След годинката може да включите киселото мляко, да малко късничко, но и киселото мляко в търговската мрежа не е това, което беше. Освен ако имате откъде да взимате качествено мляко и да си го подквасвате. Но едва ли ще ви се занимава и с това. А след година и половина се въвежда прясното мляко.

 

Захранването е процес. Вие решавате кое и как да предложите на вашето бебе. То за първи път ще пробва нови вкусове-зеленчуци, плодове, месо, зърнени, риба и млечни продукти. Всичко е важно. Превърнете захранването на вашето бебе в нещо забавно и интригуващо и за вас.

Успех!

Снимка: visualhunt.com

 

Препоръчваме ви  още:

 „Кои храни кога се въвеждат?“

„Как може да даваме плодове на бебе“

Рецепти за бебета и деца

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар