Top
8 апр.

20 забавни игри за детски рожден ден (1 част)

Рождените дни са нещо много специално. A когато става въпрос за вашето дете ви се иска да организирате най-незабравимото парти.

 

Ще имате нужда от пространство, почерпка и няколко идеи за игри. Децата обичат да играят и това е най-лесният начин да ангажирате вниманието им. Възрастните също обичат, просто не си го признават.

 

Предлагам ви няколко игри. Разгледайте ги и преценете кои ще са подходящи за вашата възрастова група и интереси. Някои от тях имат нужда от предварителна подготовка, но няма нищо сложно.

 

Направете си собствена програма като редувате подвижни с по-спокойни игри, разнообразие за сетивата и периодично получаване на малки подаръци награди.

 

 

1. Музикален подарък

Преди години научих тази игра на едно обучение. От тогава няколко пъти съм я правила на детски рожден ден. Смятам, че е много успешна и стимулираща. Подходяща е за начало, когато децата още са неуверени или не се познават всички.

 

Предварителна подготовка: Ще имате нужда от различни опаковъчни хартии като цвят и здравина при късане (може да използвате и вестници) и множество малки изненади за хапване от рода на бонбони, близалки, отделно опаковани  бисквитки, десертчета и др.

 

Направете една топка от хартия. Около нея сложете няколко бонбона и завийте всичко с друга хартия. Пак сложете малко изненадки и опаковайте. Размерът на вашия подарък зависи от групата деца. Колкото е по-голям, по дълго ще се играе.

 

Условие: Помолете децата да седнат в кръг. Когато пуснете музика, децата си подават подаръка. При спиране на музиката, детето, в чийто ръце е подаръкът, започва бързо да го разопакова. При всяко разкъсване на подаръка от него падат лакомства.

 

Пускате музиката отново и подаръка продължава да се подава. Редувайте дълга музика с кратки и изненадващи паузи. Старайте се всяко дете да има възможност да получи някаква награда.

 

 

2. Ядене без ръце

Това е забавна игра, която може да се проведе като състезание между няколко играча.

Предварителна подготовка: Тарелки за еднократна употреба и храна, която се яде трудно, еднаква за всички участници. Например парче торта, пуканки и др.

Условие: Участниците са седнали с ръце на гърба. При подаден сигнал започват да ядат. Този, който се справи пръв, получава награда.

 

 

3. Познай какво има в торбата?

Това е игра с която може да развихрите фантазията си. В малко непрозрачно плътно чувалче сложете различни предмети. Целта е участникът без да гледа само на допир да ги разпознава.

Количеството на предметите, както и сложността им зависи от възрастта на играчите. Участникът, който е познал най-много предмети печели играта.

 

 

4. Кой ще надуе най-бързо 3 балона?

Играта е подходяща преди да украсявате навсякъде с балони или просто после може да  дадете на децата да играят с надутите балони. Играта е състезателна. Избирате няколко участника и на всеки давате по 3 балона. Условието е да ги надуят с уста. Този, който пръв се справи с поставената задача печели награда.

 

Може да направите продължение на играта като всеки играч трябва да спука своите балони. Печели най-бързият участник.

 

Друг вариант е всеки участник да завърже с връвчица балон за крака си. Условието е всеки да спука чуждия балон с крак. Печели този играч, който е успял да запази балона си цял.

 

 

5. Музикална викторина

Предварителна подготовка: Подберете популярни песни от различни музикални жанрове.

Условие: Пускате песента за кратко и участниците трябва да познаят коя е и кой я изпълнява. Този, който се сети пръв, печели поощрителна награда.

 

 

6. Малки готвачи

Когато искате да включите децата в приготовленията за рождения ден може да им дадете индивидуални или групови задачи например да украсят навсякъде с балони или сами да се погрижат за почерпката. Кръстила съм играта „Малки готвачи” за малки деца. За големи може да е „Мастър Шеф”.

 

Участниците  имат престилки, шапки на главите и приличат на готвачи. Отиват в кухнята, където предварително сте подготвили всичко необходимо за да приготвят сами сандвичи, хапки, напитки и др. Продуктите са измити, обелени и нарязани. Предлагате им нещо напълно различно под формата на игра и могат сами да изберат и приготвят храната си.

 

Покажете им няколко варианта за украса на сандвичи, хапки или др. и ги оставете да работят сами. Ако искате може да има награда за най-красива чиния или най-оригинален сандвич.

 

 

7. Гатанки

Подгответе си тесте с еднакви по размер картончета и на всяко от тях напишете гатанка. Гатанките са чудесен вариант за редуване на динамични със спокойни заниманията. Те фокусират вниманието на участниците.

 

Може да ги задавате на конкретен участник или на всички заедно. А за да стимулирате още повече тяхната активност, при всеки верен отговор раздавайте малки поощрителни награди като бонбон, вафла, балон, стикери или др.

 

 

8. Сляпа баба

Тази игра винаги е забавна. Подходяща е и за по-големи деца.

Условие: Един от играчите е със завързани очи и е „сляпа баба”. Той се опитва да хване някой от другите участници, които се движат и да разпознае кой е. Ако е познал сваля превръзката от очите си и я слага на „хванатия”, който на свой ред е „сляпа баба”.

 

 

9. Пожелания върху балон

Помолете всеки участник да напише нещо мило като пожелание към рожденика, само че върху балон и да му го подари. Друг вариант е всички участници да оставят посланията си на един балон.

 

 

10. Търсене на съкровище

Играта изисква предварителна подготовка. Може да се играе вкъщи или на двора. Набележете си подходящи места за скривалища, напишете бележки и ги оставете там. Играта е интересна и динамична и може да ангажира вниманието на всички участници.

 

Започва се с намирането на една случайна бележка. В нея се дават указания какво да се направи, къде да се отиде. На посоченото място участниците намират друга бележка с инструкции как да продължат играта.

 

Предварително ще трябва да измислите няколко предизвикателства или състезателни игри, на които да подложите участниците. Играта завършва с намирането на „съкровище”, нещо магическо или награда за всички участници. Когато е добре измислена играта увлича всички и подобно на приказка има щастлив край.

 

Ако публикацията ви е харесала или искате да изпробвате някоя от игрите моля, споделете я или я предложете на ваши приятели.

 

Към втора част >>

 

Препоръчваме ви още:

Домашен течен шоколад за деца

Пица “Рибка”

Кулинарна школа за деца “Малкият готвач”

Споделяне
Ключови думи:

Няма коментари

Вашият коментар