Top
14 окт.

Рецепти за РОДОПСКИ КЛИН, ПАТАТНИК и ЛЮТО

Преди време получих писмо от един баш родопчанин, чепеларец на 75 г. и отраснал с родопските ястия, правени от майка му, бабите и прабабите му. И до сега, макар че живее в друг град, си прави често от тия вкусотии. Децата и внуците му също знаят и ги правят.

Искаше да ми разкаже малко повече за родопските ястия, относно моя рецепта за родопски марудници. И като се заприказвахме дойде идеята да сподели с Вас, читателите на моя сайт, родопски ястия от неговия край, за да се запазят във времето и да се знаят от хората. Публикувала съм рецептите дословно, както ми ги е дал, без промени. Снимката е негова и е на родопски клин. Приятно четене!

     

Драга, ПОЛИ, ще споделя с Вас някои типични родопски ястия и сега ще се опитам да опиша  рецептите на РОДОПСКИ КЛИН /баница/ и  РОДОПСКИ ПАТАТНИК,  а и за едно безалкохолно питие от горски плодове, което почти във всяка къща се прави в каца като зимнина и се пие всеки ден на всяко ястие през цялата зима, особенно и ако в този момент няма на масата сложена купа с традиционната бърканица /айрян/. Това питие го наричаме ЛЮТО.

 

РОДОПСКИ  КЛИН /БАНИЦА/

Родопският КЛИН се прави в тава и се пече върху селска печка, първоначално от едната страна /отдолу/, после се обръща и се изпича и от другата страна.

 

В съвременните наши условия, може да се пече и във фурната на електрическа печка като се включва да пече само отдолу и после пак се обръща и се изпича и от другата страна, т.е. включват се само долните реотани.

 

Често се налагаше нашите майки и баби на времето да приготвят клина и да го изпекат само от едната страна и на другия ден да го изпекат и от другата страна и тогава да се консумира.

 

ПРОДУКТИ – за 1 тава за около 4 – 6 човека
За ТЕСТОТО за разточване на корите:
–  хладка вода – 120 мл
–  оцет – 1 чаена лъжичка
–  олио – 1 чаена лъжичка
–  сол – 1/2 чаена лъжичка
–  брашно – 140 гр плюс 40 гр за разточване
Всичко това се омесва, до тесто удобно за разточване

 

За ПЛЪНКАТА на клина:

–  ориз – 150  – 200 гр / според тавата/
– сирене или извара – около 300 гр
–  яйца  – 4 – 5 бр.
–  масло – около 200 гр
–  спанак или цвеклови зелени листа или скрипалец – около 400 гр / тази съставка е по желание /

 

ПРИГОТВЯНЕ

Сварява се ориза в съотношение с водата 1 към 3, като се оставя да е полу сварен и се оставя да се охлади малко.

 

Ако желаете да има и нещо зеленко в клина, то спанака се попарва във вряла вода за 2-3 минути, вади се и се отцежда. След това в подходящ съд се разбиват яйцата, прибавя се натрошеното сирене /извара/, ориза и спанака и се разбърква.

 

Намазва се тавата с масло, като половината масло се нарязва на бучки /колкото грахово зърно/ и се разпръскват по дъното на тавата.

 

След това се разделя омесеното тесто на 3 части, като едната е малко по-голяма за най-долната кора.  Тя се разточва така, че да е по-голяма от диаметъра на тавата поне с 2-3 см и се поставя така, че каищата да излизат извън тавата /после с това се загръща плънката/.

 

Върху така поставената първа кора се разлива половината плънка. Разточва се и втората кора точно по диаметъра на тавата и се поставя върху плънката, след което се изсипва и разтила останалата плънка.

 

После първата кора, която е извън тавата, се загръща върху плънката, разточва се и третата кора пак по диаметъра на тавата и се поставя най отгоре. Стремежа е клина да е с дебелина около 1,5 до 2см.

 

При това положение се пече отдолу, като се проверява от време на време с нож или друго повдигайки клина по крайчетата, вади се и се обръща с помощта на по-голям капак на тенджета или кръг специален за целта или с нещо друго.

 

След като се извади клина върху капака или кръга за обръщане, се слага по същия начин и останалото масло на дъното на тавата и върху него се поставя /приплъзгва/ клина и се слага да се изпече и от другата страна.

 

По някои краища на Родопите, преди да поставят  при обръщането клина, чукат и 1-2  яйца. Консумира се топъл, но и студен е много вкусен.

 

Ако остане малко от тестото и плънката, тогава майките и бабите ни правеха т.н. РУГАТНИЦИ, които ние – децата много обичахме.  Правят се така – разточва се едно листо и се поръсва с плънката тук там, не повече от половин см, сгъва се /затваря се/ като плик и се пече от двете страни  направо върху печката,/ но може и в тиган/ и като се извади, се натърква с маслото, за да поомекне – страшна вкусотия за децата и не само…

 

Една от моите баби правеше много вкусен клин и когато по-младите я питаха от кое по колко слага, тя отговаряше – ,,Клин се прави, чедо, с масло, сирене /извара/ и яйца – от което колкото повече сложиш, по хубаво става…,,

Да ви е сладко!

 

РОДОПСКИ  ПАТАТНИК 

Необходимите ПРОДУКТИ са:

– картофи според тавата в която ще се пече

– 1 яйце

– сирене

– 1 супена лъжица брашно

– малко червен пипер,  сол на вкус и обезателно джоджен

– също така и мазнина, най-добре е да е масло

 

ПРИГОТВЯ СЕ така – Картофите се настъргват на едрото ренде, оставят се в гевгир да се оцедят за 10-15 мин., чука се яйцето и се добавят солта, червения пипер, натрошеното сирене,  брашното и джоджена и се разбърква добре.

Тавата се намазва с мазнината, слага се разбърканото и се пече във фурна на около 160 градуса. Добрият пататник е с дебелина около 1-1,5 см. Тази смес може да се пържи и в тиган във вид на малки и по-големи кюфтенца или питки дебели не повече от 1 см, но стават по-блажни, макар че са по-вкусни.

Да ви е сладко!

 

А сега – как се прави в Родопите безалкохолната напитка ЛЮТО.

Това е резлива напитка приготвена в края на лятото и есента и се пие през зимата или докато се изпие. Необходим е съд с канелка /чучурче/, ние го правехме в дървена каца. Поставя се от вътрешната страна на кацата върху канелката някаква мрежа, за да не влизат там дребни  плодове / ние слагахме снопче сламени стръкове, вързани по средата.

 

Берем от гората малини, боровинки, калинки, диви ябълки и круши и ги слагаме в кацата заедно с вода и поне 1 кг захар, според степента на узряването на плодовете.

 

Събирахме плодовете пътьом, когато се връщахме от сенокос, ваденето на картофите, събиране на дърва за зимата и т.н. и ги слагахме в кацата. Така престояват до като ферментират, поне 2-3 седмици и се започва с консумирането – точиш през канелката и добавяш в кацата точно толкова вода и така до края на зимата.

 

Лютото добива цвят каквито са плодовете вътре и става резливо питие. По желание после може да си добавиш още захар, когато се пие. Предполагам, че и в равнините може да се направи това с тамошните плодове.

Да ви е сладко!

 

С уважение – дядо Васко

 

Препоръчваме ви още:

Домашна пита

Палачинки

Пилешки бутчета с праз

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар