Top
20 апр.

Недиета за мъже или отслабване чрез храна

Пробвала съм различни неща, но винаги съм смятала , че не лишенията и гладуването, а именно яденето и то храненето често и по малко задвижва метаболизма и води до отслабване. Понякога е добре храната за деня да се разделя на 5 или 6 хранения, но това е субективно според отделния индивид, неговата заетост и спортна дейност.

 

Трупането на килограми при мъжете става постепенно с годините, като е характерно складиране на мазнини в областта на корема. Това е запас от излишък, който пречи на тялото при движение, дишане, води до по-бърза уморяемост, липса на енергия, добро настроение, пречи на съня, а във времето може и постепенно да стане причина за високо кръвно налягане, високи стойности на кръвната захар, захарен диабет тип Б, сърдечна недостатъчност, проблеми с краката и др. Не искам да плаша никого, но наднорменото тегло от естетичен проблем може да стане здравословен, затова е важно навреме да се вземат мерки.

 

Хубавата новина е, че процесът е обратим. Тялото има механизми в себе си за прочистване, оздравяване и възстановяване. Просто е необходимо време, за да се случи това.

 

С възрастта постепенно се качват килограми и това е нормално, защото метаболизма се забавя. Но промяната в теглото през десетилетията трябва да е с 2, 5 или за целия период с 10 кг. Когато вашето тяло носи повече килограми, отколкото са му нужни е добре да си дадете отговор на въпроса: „Защо напълнявате?“ Например нередовно хранене, хранене с нездравословна храна, пиене на много алкохол, консумация на повече сол, запек, приемане на лекарства, които водят до напълняване, заболявания.

 

Сигурна съм, че ви е направило впечатление че вашите предци са били по-слаби. Когато гледате стари филми мъжете също са с нормални килограми. Пълните хора са били рядкост, за разлика от днес. Затлъстяването не е нормално, а е сериозен проблем на нашето време. Всичко е свързано с храната, която избираме, купуваме, готвим и ядем. В магазините има доста храни, които са си чиста химия, със скрита захар и съставки, опасни за човешкото здраве. Най-добър си остава сигурният подход с плодовете и зеленчуците, съчетани с месо, риба, млечни продукти, яйца, ядки и масла.

 

Затова се спрях на „Зоната“, която е хранителен режим измислен от д-р Бари Сиърс преди повече от 30 години и даващ добри резултати за регулиране на теглото и подобряване на здравето. Той е получил и Нобелова награда за новооткрити хормони. Препоръчвам на всички, които проявяват интерес да прочетат книгата му „Зоната“. Този вид хранене залага на съчетаването на 3-те основни хранителни вещества-въглехидрати, белтъчини и мазнини като те трябва да присъстват във всяко хранене, за да има хормонален баланс в тялото.  Изключително добър е за адаптиране към отделния индивид и дава голяма свобода в подбора на храните. На практика няма забранени храни, а по скоро добър и лош избор на храни като основното е в съчетаването и тяхното количество.

 

Според д-р Бари Сиърс на всяко хранене в чинията си трябва да имате 40 % въглехидрати, 30% белтъчини и 30 % мазнини като това не означава буквално равни количества в грамове. За да може лесно да се използва този вид хранене в ежедневието той е създал мерната единица БЛОК. Като 1 БЛОК (1 Б) протеини е 7 г, 1 БЛОК въглехидрати е 9 г, а 1 БЛОК мазнини е 1.5 г. Изчислил е отделните хранителни продукти и ги е направил в таблица, за по лесна употреба.

 

Знам, че и така не е ясно, затова ви предлагам готов хранителен режим за 1 седмица, за да добиете представа, за какво става въпрос, а ако решите да го спазвате и ще усетите промяната.

 

Следвайте няколко основни правила:

-Пийте редовно вода като водата е 30 мл на кг тегло.

-Избягвайте временно картофите, ориза и ограничете хляба.

-Хранете се с ниско калорична храна, богата на вода.

 

Недиетата!!!-Количествата са за мъже между 80 и 100 кг. Там където не съм опоменала количество, означава че може да се консумира в големи количества. Грамажите са за 1 порция. Може да сготвите повече, за да имате и за друго хранене. Разнообразието в менюто е за да се видят повече възможности, но не е задължително. Може да повтаряте хранения, важното е да намерите това, което ви допада, кара ви да се чувствате добре и ви засища. Подправяйте салатите по ваш вкус със сол и оцет. Пиша само мазнината, защото тя е много калорична и трябва да се внимава с нея.

 

Ден 1

Закуска (4 Б)- 2 филии хляб, 1 1/3 ч.л. масло, 112 г кашкавал.

Студен или топъл сандвич.

Обяд (4 Б)- 3 кюфтета по 70 г, печени или на скара, 2 домата, 1 краставица, 1 филия хляб или 1 плод.

Следобедна закуска (1 Б)-1 ч.ч. ягоди, 1/4 ч.ч. извара, 3 сурови бадема.

Вечеря (4 Б)-Салата от маруля с пресен лук и репички, 1 ч.л. зехтин, 168 г риба, печена, за гарнитура 1 ч.ч. бланширани броколи, по желание алкохол*.

Късна закуска (1 Б)-1 ч.ч. кисело мляко 2 %.

 

*Алкохол !!! (2 Б)- 56 мл концентрат, 230 мл вино (червено или бяло), 340 мл бира.

Ако не пиете алкохол може да изядете 1 филия хляб.

 

Ден 2

Закуска (4 Б)- Принцеси: 2 филии хляб, 126 г кайма, 28 г кашкавал.

Обяд (4 Б)- Пиле с гъби, 1 филия хляб.

Ако си го приготвяте сами ви трябват за 1 порция 112 г пилешко месо и 2 ч.ч. гъби.

Следобедна закуска (1 Б)-1 киви, 56 г извара, 3 сурови бадема.

Вечеря (4 Б)- Салата „Айсберг“, 1 краставица, 1 ч.л. зехтин, 168 г риба, печена, по желание алкохол.

 Късна закуска (1 Б)-1 ч.ч. прясно мляко.

 

Ден 3

Закуска (4 Б)- 2 филии хляб, 1 ч.л. масло, 112 г салам.

Обяд (4 Б)-3 бр. Бъркани яйца със сирене, 1 домат, 1 филия хляб, 1 плод по избор.

Следобедна закуска (1 Б)-2 печени чушки, 28 г сирене, 3 бр. маслини.

Вечеря (4 Б)-Салата от китайско зеле, 1 ч.л. зехтин, 100 г свинско, нетлъсто печено с гарнитура от 1 ч.ч. гъби, по желание алкохол.

 Късна закуска (1 Б)-1/2 портокал, 56 г извара, 2 бр. сурово кашу.

 

Ден 4

Закуска (4 Б)-2 филии хляб, 1 1/3 ч.л. масло, 84 г сирене, 28 г кашкавал.

Студен или топъл сандвич.

Обяд (4 Б)-168 г риба, печена или на скара, салата от маруля с 1 ч.л. зехтин, 1 филия хляб, 1 плод по избор, без банан и сушени плодове.

Следобедна закуска (1 Б)-1 малка ябълка, 56 г извара, 3 бр. сурови бадеми.

Вечеря (4 Б)-Салата от 2 домата, 1 ч.л. зехтин, 100 г свинско, нетлъсто печено с гарнитура от 1/3 ч.ч. грах, по желание алкохол.

 Късна закуска (1 Б)-½ кофичка кисело мляко.

 

Ден 5

Закуска (4 Б)-2 филии хляб, 2 варени яйца, 56 г сирене, 1 ч.л. масло, 3 бр. маслини.

Обяд (4 Б)-100 г Свинско месо с прясно зеле, 1 филия хляб.

Следобедна закуска (1 Б)-1 киви, 56 г извара, 2 бр. сурово кашу.

Вечеря (4 Б)-Салата от 2 домата и 1 краставица, 1 ч.л. зехтин, 100 г пиле, печено, по желание алкохол.

 Късна закуска (1 Б)-1/2 ч.ч. грах, 42 г шунка, 1/3 ч.л. зехтин.

 

Ден 6

Закуска (4 Б)-½  кофичка кисело мляко, 1 филия хляб, 84 г сирене, 1 ч.л. масло, 3 бр. маслини, 1 краставица.

Обяд (4 Б)-3 яйца сготвени с 1 връзка пресен лук и 28 г сирене, 1 филия хляб.

Следобедна закуска (1 Б)-1 ч.ч. пъпеш, нарязан на кубчета, 28 г сирене, 1 ч.л. сусамов тахан.

Вечеря (4 Б)-Салата от маруля и 1 домат, 1 ч.л. зехтин, 100 г пиле, печено, за гарнитура 1 ч.ч. тиквички на фурна, по желание алкохол.

 Късна закуска (1 Б)-1 малка филия хляб, 28 г кашкавал, 1/3 ч.л. масло.

 

Ден 7

Закуска (4 Б)-Макарони, 56 г в сухо състояние, 112 г сирене, 1 1/3 ч.л. масло или зехтин.

Обяд (4 Б)-112 г Пилешки дробчета с лук, гарнитура от маруля, 1 филия хляб.

Следобедна закуска (1 Б)-1/2 грейпфрут, 56 г извара, 2 бр. сурово кашу.

Вечеря (4 Б)-Салата от 1 краставица, 1 домата, 1 зелена чушка, 1 ч.л. зехтин, 3 кебапчета по 70 г, по желание алкохол.

 Късна закуска (1 Б)-1 ч.ч. кисело мляко.

 

Менюто е за 7 дни, това е колкото да усетите как ще се чувствате, но ако искате да сваляте килограми ще ви трябва повече време. Разбира се, най-добрият подход е индивидуалният. Не може една диета да се използва за всички, защото всеки е с различно тегло, ръст, хранителни нужди, вкусове, заболявания. Предлагам ви съдействие чрез изготвяне на хранителна програма която ще е само за вас и ще е съобразена с вашите нужди. За всичко, което искате да ме питате, може да ми пишете тук.

 

Прочетете още:

8 твърдения, с които напълняваме без да се усетим

Отново имам талия-най-добрата диета за жени

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар