Top
27 авг.

Магията на подреждането или методът „КонМари”

Случвало ли ви се е да подредите и след 1-2 дни вещите пак да не са си по местата? По пода има разпиляни предмети, дрехите са из цялата къща или са на купчина в гардероба, навсякъде има натрупани вещи. Отчайващо е, нали?

 

Иска ви се да е чисто и подредено, но сякаш само вие го искате или не успявате да поддържате желания ред.

 

Ще  споделя с вас една книга или по-скоро написаното в нея, защото тя промени начина ми на мислене по отношение на вещите и ме научи на нови неща.

 

Това е „Магията на подреждането” на Мари Кондо, която горещо препоръчвам да прочетете.

 

Чете се леко и в нея е описано стъпка по стъпка как да подредим жилището си, така че лесно да поддържаме реда в него.

 

Може би няма да се изненадате, че Мари Кондо е японка. Тя е консултант по подреждане и още от малка подреждането е нейната страст. Помага на хората да подредят къщите си и става много популярна точно с тази книга.

 

Тя сама разказва за клиентите си, че след като са подредили жилището си и са сложили всичко на мястото му в живота им настъпват промени и дълго очаквани неща се случват.

 

Ще се опитам да ви разкажа малко повече за метода „КонМари”, защото виждам ефекта му.

 

Жилището ни това сме ние самите. Когато подредим и сложим всяко нещо на мястото му не само ще се чувстваме по-доволни и щастливи в дома си, но ще подредим и мислите в главата си, по-лесно ще взимаме решения и ще правим избори за това, което е най-добро за нас.

 

На първо място, за да е подреден домът ни Мари Кондо ни казва, че има 2 важни стъпки ИЗХВЪРЛЯНЕ И ПОДРЕЖДАНЕ. Без първата, втората е невъзможна и пак много бързо ще се върнем в изходна позиция.

 

Избираме какво да изхвърлим като вземем всяка вещ в ръце, погледнем я и си отговорим на въпроса „Носи ли ми радост или не?” Няма смисъл да пазим вещи на склад, които вече не харесваме или не използваме.

 

За да ни улесни Мари Кондо препоръчва разчистването на вещите да става не по място напр. тази стая или това чекмедже, а по категории – напр. днес ще разчиствам дрехи, утре ще видя всички книги и т.н.

 

Тя определя няколко категории вещи и предлага да се следва тази последователност в разчистването, за да сме по-успешни и по-бързо да стане подреждането.

 

ДРЕХИ – КНИГИ – ХАРТИИ – КОМОНО (РАЗНИ) –ВЕЩИ ЗА СПОМЕН

 

Да започнем първо с ДРЕХИТЕ, защото с тях е най-лесно, не само, че ние често ги подреждаме, сменяме ги за сезона, но и най-много използваме.

 

Дрехите от своя страна могат да се разделят на подкатегории: горни дрехи (блузи, пуловери), долни дрехи (панталони, поли), на закачалка (якета, палта), чорапи, бельо, чанти, аксесоари (шалове, колани, шапки), обувки.

 

Извадете всички дрехи от всички стаи, рафтчета и шкафове. Струпайте ги на едно място на леглото или земята . Вземете всяка вреха в ръце и си отговорете на въпроса „Радва ли сърцето ми?”

 

Ако отговорът е НЕ, защото е стара, скъсана, демоде, не сте я носили от години, пазите я само защото е здрава, но няма да я носите, БЛАГОДАРЕТЕ Й, че е била с вас и ви е служила толкова време и я сложете в чувал за изхвърляне.

 

Разбира се, винаги може да продадете, подарите, раздадете, но това допълнително ще ви отнеме време и вещите ще продължат да заемат мястото в дома ви.

 

КНИГИ – книгите за мен са нещо свещено и беше истинско предизвикателство да отворя шкафа с книги и за всяка книга да си дам отговор „Радва ли сърцето ми?”

 

Истината е че част от книгите вече не ми трябваха. Имаше книги, които повече не бих отворила или след като съм ги прочела, не са ми направили впечатление с нищо.

 

Просто се освободете от всичко излишно и подредете в библиотеката си само книгите, които наистина топлят сърцето ви, всяка ви говори нещо и като ги погледнете ви става приятно. Важно е да запазим само ценното за нас.

 

Вещите, които не харесваме или трупаме без да използваме грабят от пространството и енергията ни. Затова е по-добре да чистим дома си от всичко, което е излишно.

 

ХАРТИИ – обикновено има множество хартии, разпечатки, ксерокопия, листчета с бележки. Запазете само важните документи и другото изхвърлете.

 

КОМОНО (РАЗНИ) – тази категория е описана в книгата така и аз реших да не я променям. Какво включва тя?

Ето някои варианти –дискове, козметика, гримове, аксесоари, ценни предмети (карти за разплащане, ключове), електрически устройства (фотоапарати, кабели, зарядни), домакински предмети (химикалки, пособия за шиене), кухненски стоки / хранителни запаси,  лекарства, хоби, дребни монети и др.

 

Това са всички малки предмети в дома ни и ви предлагам да ги разгледате едно по едно с други очи и с въпроса „Радва ли сърцето ми?”

 

Ще видите как вещи, които сте пазили с години всъщност отдавна вече не ви трябват и сами ще се изненадате, защо ги пазите толкова време.

 

Има вещи които не работят или никога не сте харесвали, освободете се от тях. Чувството е неописуемо.

 

ВЕЩИ ЗА СПОМЕН – това е най-трудната категория и не случайно е оставена за най-накрая. Когато сте минали през всички други и вече сте направили многобройни избори може да отворите кутиите със спомени, да разгледате всички предмети донесени от почивки, това което пазите със сантиментална стойност, подаръци от приятели.

 

Направете го, когато сте готови за това. И ако още дадената вещ, която взимате в ръцете си, топли сърцето ви и събужда спомени във вас я приберете в красива кутия и я запазете.

 

Едва, когато сме разчистили всичко можем да преминем към подреждане. Подреждането е също много дълга тема и ако искате ще ви напиша отделна статия за това.

 

В процеса на разчистване може да откриете, че всичките ви вещи са разпиляни из цялото жилище. Например аз имах дрехи в 2 гардероба, под 3 легла, в малки шкафове и отделни вещи в чекмеджета. Ако имаш добра памет можеш да намериш това, което търсиш, но като цяло не е удобно.

 

По лесно е вещите от един вид да са на едно място. Така че може да помислите и да определите къде искате да стои всяка вещ, не по начина на използване, а там където ще са заедно подобни неща.

 

Важно е лесно да намирате вещите си и да ги виждате.

 

Подреждането по категории е значително по-бързо и не трябва да ви отнема много време.

 

Надявам се, да съм ви била полезна. Ако ви изникват въпроси, докато четете или по-нататък, когато започнете да разчиствате жилището си, винаги може да ми пишете.

 

 

Прочетете още:

Как се почиства котлен камък?

Малки женски хитрини за спестяване на пари

 

 

 

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар