Top
7 окт.

Как се почиства котлен камък?

Когато бях бременна се интересувах от средства за почистване, които не са опасни за вдишване и не дразнят кожата. Тогава попаднах на статия за свойствата на содата, лимонената киселина и лимона. Реших да експериментирам и се удивих от получения ефект.

 

Тук ще се спра само на лимонената киселина, защото тя е идеално средство за почистване на котлен камък. Котленият камък се натрупва във всички уреди, които работят с вода. Мека или твърда е водата, това не зависи от нас, но честата употреба води до наслагвания.

 

Имам ютия, която се пълни с вода и може да глади на пара. „Можеше”, защото от години не я бях почиствала. Сега чаках бебе и си представях купища дрехи за гладене. Така че се заех със задачата да върна началния й облик. Всичките й дупчици, през които минаваше парата бяха запушени. И колкото и да се опитвах да натисна копчето, нищо не се случваше.

 

Първоначално направих един опит с оцет, но нямаше никакъв ефект. Разтворих 1 пакетче лимонена киселина във водата на ютията и започнах да гладя един парцал. В началото нямаше нищо, но след време парцала започна да се зацапва. Малки бели парченца падаха. По късно станаха кафяви следи. Поднових разтвора и тогава вече започна истинското почистване. Течеше някаква кафява каша. Бях изненадана, но започна да има проходимост на някои дупчици и аз продължих. Отпуши се отворчето, с което да пръскам вода върху дрехите. Толкова отдавна не го бях използвала, че бях забравила, че съществува. Отпушиха се всички дупки на гладещата повърхност на ютията. Оказа се , че този модел има игла за самопочистване от котлен камък. Но и тя беше блокирала. Сега работеше. Отидох на мивката и няколко пъти налях чиста вода, натискайки копчето за самопочистване. Сега течеше само чиста вода от всички дупки. Вече можех да използвам ютията и спокойно да гладя бебешки дрешки.

 

Рецепта за отпушване на ютия: 1 пакетче лимонена киселина се разтваря във водата, с която пълните ютията. Включвате я и гладите някакъв парцал, докато не свърши течността. Ако се наложи повтаряте процедурата. После измивате хубаво ютията с чиста вода. Периодично правите профилактика.

 

Сестра ми ми даде стерилизатор за бебешки съдове. Тя го беше ползвала година и се чудеше дали ще го искам, защото работеше, но целият нагревател беше покрит с котлен камък. Започнах постепенно да се боря с натрупването. Имах време, докато бебето се появи. Стерилизаторът работеше със 70 мл вода. В нея разтворих 1 пакетче лимонена киселина. Изсипах го на нагревателя и включих стерилизатора. Когато приключи работа, отворих да излея водата. Тя беше станала бяла. Продължих процедурите. Почистванета ставаше изключително бавно. След всяко отваряне виждах, че са се откъртили малки парченца котлен камък, които плуваха във водата. Опитвах се да го откъртя с нещо, но той се оказа учудващо здрав и нямах никакъв успех. Само киселината го разяждаше. Може би след 20 процедури, не знам точно колко, спрях да ги броя, нагревателят блесна такъв, какъвто е бил в началото като нов. Бях много щастлива че успях и в същото време разбрах , какво е котлен камък. Как бавно и постепенно се натрупва и после много трудно се маха.

 

 Рецепта за почистване на стерилизатор: 1 пакетче лимонена киселина се разтваря в водата за стерилизатора. Изсипва се вътре и се пуска да работи уреда. После се изсипва водата и се повтаря процедурата многократно до получаване на желания ефект.

 

Реших да пробвам и с пералнята. Аз периодично слагам Калгон, но бях сигурна че има нужда от почистване, защото я използвах от години. В отделението, където по принцип слагам прах за пране изсипах 10 пакетчета лимонена киселина (100 г). Пуснах пералнята празна на 60 градуса. Когато програмата свърши отворих капака и барабана блестеше от чистота. Друг път пробвах с програма на 90 градуса. Лимонената киселина не е много подходяща за гуменото покритие и маркучите. Но го направих, защото видях да се продава препарат за почистване на перални на основата на лимонена киселина. Ако искате може да разгледате готовите препарати в търговската мрежа.

 

Рецепта за почистване на пералня: 10 пакетчета лимонена киселина се изсипват в отделението за праха за пране. Пералнята се пуска празна с програма на 60 градуса.

 

Много хубаво се почистват с лимонена киселина съдовете от алпака. Понякога по тях има петна, загубват цвета и блясъка си. Когато се мият  с веро  на дъното им се изсипват малко кристалчета лимонена киселина и се разнасят с гъбата. Изплаква се съда и отново възвръща блясъка си.

За  почистване на наслагвания от котлен камък в банята, тоалетната – на душ, батерията на чешмата или фаянса е хубаво да си направите разтвор за флакон.

 

Рецепта за почистване на фаянс:  75 г лимонена киселина се разтварят в 250 мл хладка вода и се добавя 1 ч.л. веро. Течността се изсипва във флакон и се напръскват  засегнатите повърхности. После се измива с чиста вода.

 

Пожелавам ви приятно почистване и успех!

 

Прочетете още:

Готвене с Ани

8 твърдения, с които напълняваме без да се усетим

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар