Top
18 сеп.

Малки женски хитрини за спестяване на пари

Как да спестим пари? Живеем от заплата до заплата и всичките ни приходи отиват за храна и сметки. Купуването на нещо извън бюджета се случва рядко и трудно.

 

От друга старана спестяванията макар и малки ни носят чувство на спокойствие и сигурност, че ще се справим с неочаквани изненади.

 

Жената трябва да има пари. Това е важно за самочувствието й. Понякога има нужда да си купи нещо просто ей така, за да оправи настроението си или да смени нещо, което вече й е писнало да носи.

 

Да не говорим, че винаги има нужда от пари за подаръци за рождени дни, лекарства при разболявания, ремонти и др.

 

Въпросът е откъде да дойдат тези пари? Предлагам ви няколко начина, а пък вие ще си харесате това, което ви устройва.

 

Операция „Жълти стотинки” – Навремето имахме 2 буркана с жълти стотинки. Занесох ги в банката да ги обменя, но ми искаха 10 лв. комисионна, за да ги преброят. Така че няма смисъл.

 

Някои хора изобщо не ги отразяват, оставят си рестото в магазина, ако е от жълтите стотинки, хвърлят ги на земята. Това са пари. Защо да не ги събирате?

 

Може да имат ниска стойност, но когато съберете повече ще можете и да ги използвате.

Не казвам да си купите вафла с жълти стотинки, защото никой няма да ви се зарадва. Но винаги  имайте в портмонето си жълти стотинки и плащайте точно. Тогава даже ще улесните продавача.

 

Бели стотинки (10, 20, 50) – Харесайте си подходящ съд за „касичка”, който винаги ще може да отворите. Всеки ден или когато ви се съберат повече бели стотинки в портмонето ги отделяйте в касичката.

 

Когато съберете 5, 10 или 20 лв. ги оедрете. Така винаги ще имате малки суми на страна.

 

Всеки месец да ви се удържа или да внасяте определена сума в банката

Помислете си колко пари може да отделите всеки месец без това сериозно да се отрази на бюджета ви. Това може да са 10, 20, 50, 100 лв. на месец, които да спестявате.

 

Препоръчвам ви да си откриете банкова сметка и да спестявате в нея. Не защото харесвам банките, а защото когато парите са далече от вас няма да се изкушите да ги използвате за нещо друго.

 

Може да се договорите с банката да удържа сумата всеки месец на определена дата (напр. когато получавате заплата) или да внасяте парите на ръка. Успехът на тази стратегия зависи от постоянството.

 

Заделяне от всеки допълнителен доход – Независимо откъде се сдобиете с пари винаги заделяйте някакъв процент за себе си.

Първо раздайте на себе си. Това може да е заплата, аванс, допълнително възнаграждение, продажба на нещо, няма значение. Важното е да спазвате принципа.

 

Продай излишните неща – Искате пари? Изкарайте ги. Огледайте се вкъщи. Има ли неща, които не използвате и никога няма да използвате? Нещо, което има стойност и би намерило купувач.

 

Направете си профил в Olx.bg, Bazar.bg или друг сайт за продажби. Качете снимки и напишете обяви. Ще се изненадате приятно, ако успеете да предизвикате интерес, особено като пуснете продуктите на половин цена.

 

Открийте друг източник на приходи – Намерете си допълнителен доход и заделяйте средствата от там за почивки или спестявания. Просто трябва да намерите нещо, което ви пасва като интереси и време.

 

Какво обичате да правите? Има ли нещо, в което сте добра и може да използвате, за да ви донесе пари? Пример за допълнителен доход са:

 

– всички дистрибутори на козметика (Oriflame, Avon), хранителни добавки (AquaSource, Forever Living Products), почистващи препарати (Amway). Разбира се, сигурно има и др.

 

– работа на граждански договор за няколко часа седмично.

 

– гледане на цветя, плодове, зеленчуци, животни с цел продажба.

 

– селскостопанска работа – тя е сезонна и може да е от няколко дни до месеци напр. гледане на тютюн, пипер, фъстъци и т.н.

 

– извършване на услуги – почистване, помощ на стари хора, шиене, плетене.

 

– изкуство – изработване на сувенири, бижута, картички, мартеници, рисуване на картини, икони, бродиране на гоблени и др.

 

Пробвайте един или няколко от посочените начини за спестяване на пари и ще видите кой работи за вас. Но най-важното е ДЕЙСТВАЙТЕ!!! Нищо не се случва от само себе си.

Повярвайте ми и да смените работата си с по-високо платена пак ще разпростирате разходите си спрямо доходите. Примерно ще си позволите по-хубава кола, курсове, повече почивки. Но ако нямате желание да спестявате, пак няма да имате пари.

 

Надявам се, да съм ви била полезна. Ако имате още предложения моля, пишете.

 

Препоръчваме ви още:

Как се почиства котлен камък?

20 прости правила за отслабване

20 забавни игри за детски рожден ден (1 част)

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар