Top
8 Дек.

Как се прави бебешко и детско меню?

Повечето майки имат проблем с това да организират менюто на бебето. Самата аз имах затруднения с това, какво да въведа, как да го приготвя, как да го съчетая с другите хранения.

 

В началото е лесно защото бебето яде в малки количества еднокомпонентни пюрета. Дали ще са готови или домашни няма значение, защото дори да си ги приготвите сами те стават бързо и изключително лесно.

 

Започва се със зеленчукови пюрета (6 мес.), жълтък, пюрета с месо (7 мес.), плодови пюрета, млечно-плодови каши, каши с глутен (8 мес.), попара, риба, бобови (9 мес.).

 

И който иска си записва детето на млечна кухня от 10 мес. възраст. Там има разлика в храната преди навършване на годинка и след. За по-малките се предлага храна без прясно мляко и яйчен белтък.

 

Има варианти кухнята да е държавна или частна. Разликата е в цена, меню, контрол и доставка. Менюто което се предлага включва супа, основно ядене и десерт.

 

Повечето майки предлагат на детето основното ястие на обяд, десерта за следобедна закуска, а супата за вечеря. Детето особено в началото не може да изяде всичко на едно хранене.

 

За жалост или не, моето бебе не ядеше нито едно от трите ястия. Когато започнахме да взимаме храна от кухнята се изяждаше основното и понякога десерта. Това продължи 2 седмици, след което нищо не се ядеше.

 

Всеки ден ходихме на обяд, взимахме 3 бурканчета пълни с храна и постепенно през деня всичко се хвърляше. Накрая пак трябваше да мисля нещо за ядене, но по спешност. Скоро се отказахме от кухнята и ни олекна.

 

Беба ядеше почти всичко, а аз бях спокойна, защото имах подготвена храна. Сутрин можеше да сготвим набързо и после да ходим на люлките и да разполагаме с времето си за деня.

 

За всички, които по една или друга причина не ползват услугата детска кухня и сами приготвят храната на децата си, е тази статия.

 

Колкото по-голямо става детето, толкова повече вкусове опитва  и комбинациите между храните са повече. Това донякъде улеснява и дава много възможности за ястия.

 

Най-труден е периодът на захранването, когато голяма част от храните още не са въведени, а трябва да има разнообразие в храненето.

 

Тук има примерни менюта за бебета, за годинка и за малки дечица.

 

0001-91829464

 

0001-91763123

 

 

Важна забележка!-Тези менюта са сложни за приготвяне, самата аз бих се затруднила да готвя всеки ден толкова различни неща. Те са дадени като идеи за ястия, когато се чудите какво да приготвите.

 

Това са менюта само за 5 дни, а всъщност разнообразието от храни е огромно. Във всяка кухня се готви по различен начин и има още много варианти и рецепти.

 

Винаги, когато имате въпрос, кога да въведете за първи път някоя храна, особено ако е алерген или трудно смилаема, се обръщайте към личния лекар на детето.

 

0001-92465359

 

Още докато бях бременна случайно попаднах на информация за книгата на Маги Пашова „По-здрави бебета”.

 

Много по-късно, когато започнахме със захранването, пак случайно в парка се заговорихме с една майка за тази книга. Тя я имаше, но още бебето й беше малко. Помолих я да ми я даде, да я прочета. Тя ми отказа, защото я преглеждала отвреме на време.

 

След време бяхме на детска консултация и се заприказвахме с докторката за храненето на бебето. И изведнъж тя сама започна да ми говори, че има една книга, за по-здравословно хранене и ако искам мога да я прочета, но нещата са трудни за изпълнение.

 

Не издържах, толкова много „случайни” неща. Още същия ден отидохме с беба до книжарницата и купихме книгата. Прочетох я на един дъх, имаше много неща които ми допадаха като начин на мислене, с някои не бях съгласна, но като цяло книгата ми хареса. В нея се даваха съвети как да се приготвя храна, без да се готви всеки ден.

 

И постепенно започнах да правя нещата по този начин. С времето и с практиката сама стигнах до някои изводи, кое наистина ми облекчава готвенето.

 

Ето няколко полезни съвета:

1. Месо – За децата са подходящи по-леки меса като пилешко, заешко, агнешко, пуешко. В днешно време  въпреки голямото разнообразие трудно се намира качествено месо, без консерванти, Е-та, хормони и различни подобрители.

 

Хубаво е, ако може да си намерите домашни животни, които са се движили и са се хранили с разнообразна храна. Не купувайте вносни меса, тъй като те са дълбоко замразени и не се знае откога, а вкусът на замразената храна с времето се влошава.

 

Месото се сварява и се разделя на малки порции по 17-20 г за бебета до годинка, а после на по-големи порции от 30-50 г. Всяка доза се слага в пакетче. Пакетчетата се нареждат в пластмасова кутия.

 

Напишете на листче, какво съдържа кутията и дата на замразяване, защото замразените меса също имат срок на годност. Пъхнете листчето в кутията и я сложете в камерата на хладилника.

 

Когато решите да готвите с месо си вадите пакетче, да се размрази. То е готово, остава само да го нарежете и прибавите към ястието. Не замразявайте в много големи количества.

 

2. Резерв – Когато готвите и ви остане порция или две, може да ги сложите в стъклени бурканчета и да ги замразите. Бурканчетата не се пълнят догоре. Така ще имате готова храна, ако нямате време да готвите.

 

Важно!-Замразяват се само храни, които са подходящи за замразяване. Не са подходящи-всички зеленчуци, които съдържат много вода, картофи и нишестени храни, зърнени храни.

 

3. Моркови – Морковите се използват в почти всяко ядене, а за да се сварят им е нужно повече време. Може да сварите морковите предварително. Да ги оставите на кубчета, намачкани или на пюре, това зависи от храненето на детето.

 

Съхраняват се в камерата на хладилника на подходящи дозички за ястие. Може да се използва формичка за лед, за предпочитане с капаче. Морковът не променя вкуса си, но не трябва да стои прекалено дълго без да се използва.

 

4. Вакумиране – За по-дълго съхранение на храна се използва метода на вакумиране. Още докато е вряло, яденето се разсипва в бурканчета със стабилни капачки на винт.

 

Бурканчетата се пълнят догоре, затварят се и се обръщат с капачката надолу. Така се вакумират и могат да издържат по-дълго време.

 

5. Съхранение – Бананите се съхраняват за повече време свежи, когато стоят в хладилника. Внимавайте с полиетиленовите торбички. Храната в тях се задушава и овлажнява. Създават се условия за по-бързото й разваляне.

 

Картофите променят вкуса си в хладилника, доматите също. По възможност съхранявайте продукти на студено и тъмно място, но не в хладилник, тъй като там непрекъснато има влага.

 

6. Ястията, които се приготвят за 5 мин. могат да се сготвят в последния момент, преди хранене, за да са топли и по-вкусни.

 

7. Не се готви само за едно хранене, освен ястията които стават бързо. Всичко което отнема повече време се приготвя за 2-3 хранения. Така се облекчава готвенето всеки ден.

 

Със сигурност има още много важни неща, с които можем да си облекчим готвенето. Ще се радвам да коментирате идеи и трикове, които ви помагат по-бързо да си организирате приготвянето на храна. Доскоро от мен.

Надявам се, да съм ви била полезна! Успех в приготвянето на вкусни ястия!

 

Снимка: pixabay.com

 

Препоръчваме ви още:

„Кои храни кога се въвеждат?“

„Захранване“

„Готвене с Ани“

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар