Top
13 Дек.

Овесена каша със сирене и масло

Овесената каша е много приятна, става за закуска или за следобедно хапване. Можете да я предложите, когато въведете глутена. Овесът е с по-малко съдържание на глутен от пшеницата, така че може да започнете с него. Продават инстантни овесени каши, които се разреждат с гореща вода или адаптирано мляко и стават за секунди.

 

Тъй като овесените ядки имат нужда от повече време за сваряване, аз реших да пробвам с овесено брашно. Пазарувам от едно магазинче за здравословни храни, сега има много такива. Там предлагат ядки, зърнени храни, кафе, чайове и т.н. Имат и каменна мелница за мелене на брашно. Просто си купих един пакет овесени ядки и ги помолих да ми го смелят. Предполагам, че в домашни условия може да се ползва чопър, блендер или кафемелачка, разбира се като предварително хубаво се почисти от остатъците от кафе.

 

По нататък си намерих и готово овесено брашно в магазина, но вкуса не беше същия. Затова ви препоръчвам вие да си смелите целите овесени ядки. В чопър стават като едро смляно брашно, което е абсолютно достатъчно, за да се получи вкусна каша.

 

Порции: 1

Време за приготвяне:  10 мин.

 

Продукти:

200 мл вода

3 с.л. смляно овесено брашно или фини овесени ядки

1 ч.л. масло

20 г обезсолено сирене

 

Приготвяне:

Сложете водата в дълбок съд на котлона да заври. Прибавете овесеното брашно и бъркайте. Кашата е готова, когато стане гладка и се сгъсти. Добавете маслото накрая, за да се усеща аромата му. Изсипете в чиния и поръсете с натрошено сирене.

Добър апетит!

 

Препоръчваме ви още:

Бананов грис 

Царевичен грис със сирене

Рецепти за бебета и деца

 

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар