Top
2 февр.

Накисване на бобови и зърнени храни

Зрънцата на всички зърнени и бобови храни са живи и при определени условия могат да се събудят и покълнат. В тяхната обвивка се съдържат вещества, които ги пазят от околната среда, но и ги правят трудно смилаеми.

 

Защо да ги накисваме предварително?

Всички зърнени и бобови храни са трудни за храносмилане, защото съдържат в себе си фитинова киселина, ензимни инхибитори и неразградени протеини напр. глутен. Тази естествена защита на зърната пречи за усвояване на полезните вещества в тях. Чрез накисването им се премахва фитиновата киселина и ензимните инхибитори се неутрализират.

 

Как е правилно да го направим?

Накиснете зърната с достатъчно вода, за да ги покрива и отгоре да останат 4-5 пръста място, за да могат да набъбнат. Съотношението е на 1 ч.ч. зърнена или бобова храна  2 с.л. лимонов сок или ябълков оцет. Киселата среда ускорява процеса на освобождаване на фитиновата киселина. За предпочитане е водата да е топла 37-40 градуса, но не повече, защото това е температурата при която ферментите са най-активни. Разбъркайте, похлупете съда и го оставете на стайна температура между 8 и 24 часа в зависимост от съответната култура. Най-добре накиснете зърната от вечерта и ги използвайте на другия ден. Изхвърлете водата от накисването и измийте зърната.

 

За всяка култура е необходимо различно време.

Просо, елда, царевица, ечемик, леща, грах-8-12 ч.

Ориз, пшеница, лимец, спелта, ръж-8-24 ч.

Бял боб, нахут, овес*-18-24 ч.

*Това време не важи за овесените ядки, които са от рода на брашната.

 

Ако не вярвате, пробвайте и сами ще се изненадате от резултата. Първото, което прави впечатление е водата от накисването. Тя се пени и трябва многократно да се изплакнат зърната, защото в нея са се отделили всички дразнещи стомаха вещества, които водят до подуване, балониране и чувство за тежест. Зърната се сваряват по-бързо. Вкусът им е по-добър и се усвояват по лесно от тялото.

 

Накисването не е нищо ново. Правите го с боба, но се оказва, че този принцип важи и за всички останали бобови и зърнени култури. Това е здравословният подход към тях, когато имате повече време и си планирате предварително менюто. А когато готвите за бебета и малки деца е препоръчителен.

 

Ако имате въпроси или искате да споделите нещо може да коментирате или да ми пишете тук.

 

Прочетохте ли:

Злоядото дете

Как се прави бебешко и детско меню?

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар