Top
11 окт.

Милинки по родопски

Това лято бяхме за няколко дни на почивка в Родопите. Там случайно се запознах с една баба, която започна да ми разказва как за вечеря ще прави милинки и ги е оставила в момента да втасват. Не се сдържах и я попитах за рецептата. Тя старателно ми обясни всяка стъпка като свещенодействие.

И едно от първите неща, които исках да направя като се прибрахме беше да приготвя милинки. Станаха сполучливи, затова споделям рецептата с вас и са малко по различни от традиционните милинки, затова са милинки по родопски.

 

Продукти:

500 мл прясно мляко

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

1 яйце

½ кубче мая

брашно

 

Приготвяне:

Затоплете прясното мляко леко. Натрошете маята  и я смесете със солта, захарта, прясното мляко, разбитото яйце и достатъчно брашно за получаването на каша. Оставете кашата на топло място и няколко пъти я разбъркайте да шупне.

Сложете още брашно за меко тесто. Бъркайте с дървена лъжица, не месете. Оставете тестото да втаса на топло. Може да го покриете с фолио за свежо съхранение, за да не изсъхва отгоре.

Направете топки от тестото с намазнени ръце с олио. Подредете топките в намазнена тава на разстояние една от друга и ги оставете да втасат.

Разбийте 2 яйца, 250 мл прясно мляко и 250 г натрошено сирене. Поръсете милинките отгоре с тази смес и ги сложете да се пекат на 180 градуса. Когато са готови ги намажете с разтопено масло и ги напръскайте с вода. Завийте ги с кърпа да се задушат.

Да ви е вкусно!

 

Препоръчваме ви още:

Плодов кекс

Огретен с броколи

Кавърма

Споделяне
Ключови думи:

Няма коментари

Вашият коментар