Top
2 май

8 твърдения, с които напълняваме без да се усетим

Как напълняваме? Просто изяждаме повече храна, отколкото имаме нужда. В днешно време изкушенията са буквално на всяка крачка. В магазина има продукти, които не сме опитвали, на улицата нещо ни замирисва вкусно и ни привлича, за вечеря накрая има десерт, а това не се случва всеки ден. Така малко по малко, стъпка по стъпка вървим към по-голям размер дрехи.

 

Открих няколко мисловни модела, които неусетно ни водят натам. Споделям ги с вас, за да уважавате повече себе си и здравето си и когато се появят в главата ви да ги разпознаете.

 

 1. „Изяж това, че ще се развали!“ – чували ли сте го или „виж това, колко е малко“, както и „за това сега да цапам чиния или да търся кутия“, „не можеш ли да го изядеш?“.

 

СТОП! Вашето тяло не е кошче за отпадъци. Храната може да се изхвърли, особено ако е тръгнала да се разваля. Може би сте от хората, които уважават храната, изяждат си всичко в чинията и не обичат да хвърлят храна. Това е разхищение и никак не е добре предвид, че част от човечеството гладува. Но когато го складирате в тялото си вие си правите лоша услуга.

 

Не е необходимо системно да преяждате и да робувате на храната, да се чувствате подути, дебели и да ви е тежко. Просто спрете да ядете тогава, когато тялото ви казва. Не се водете от това, колко храна е сготвена и нека не ви е жал за тази, която не можете да изядете.

 

Не се тъпчете, а внимавайте какви количества купувате от продуктите с кратък срок на годност и си правете сметка още в магазина, дали ще можете да изядете всичко. По-добре е по-често да пазарувате прясна храна, отколкото да се храните със залежала.

 

Не гответе големи количества храна, особено ако готвите за малко хора. Никой не обича да яде едно и също поредни дни. Когато сте се наяли и хапнете още нещо, дори и да е малко то ви идва в повече. А когато се случва често това води до наддаване на тегло и бавно, но сигурно преяждането влошава нашето здраве.

 

Поставете тялото си (здравето си) на първо място, не храната.

 

2. „Ще си взема един шоколад, защото не се чувствам добре“– имам проблеми, в цикъл съм, имам нужда за да си подобря настроението, нямам енергия, искам награда и т.н. Само сега като за последно, а иначе от утре започвам диета… и това се случва доста често.

 

Редуване на периоди на лишения с периоди на хранене със силно калорична храна водят до така наречения „Йо-йо“ ефект. Или с други думи си връщате свалените килограми с бонус.

 

Аз имах период, в който не се чувствах добре и тогава това твърдение ми даваше право да си купувам шоколад всеки ден. Разбира се, удоволствието от шоколада е само, докато го ядеш, след това остава лека вина, разкаяние, стомашен дискомфорт и „трупане на запаси от енергия“, всъщност мазнини.

 

3. „Опитвам всичко, което готвя“. Трябва да знаете вкуса на храната, която приготвяте, особено ако готвите и за друг. Но когато често опитвате това са си нерегламентирани хранения и понякога може да се нахраните, докато приготвяте храната за децата, салатата за мъжа или семейната вечеря.

 

Дядо ми казваше: „Добрият готвач трябва да умее да готви без да опитва.“ Какво е имал предвид, да умеете да се ориентирате и само с поглед  да преценяте дали продуктите са сготвени и да опитвате накрая  бульона на сол. Избягвайте да опитвате всичко.

 

4. „От това мога да ям колкото си искам, защото има много“. Да, но трябва ли да подложите тялото си на непрекъснат пир, докато храната не свърши? Яжте толкова, колкото трябва да изяждате на едно хранене, не прекалявайте.

 

Повечето хора не знаят, колко трябва да ядат, но тялото непрекъснато дава сигнали. По-добре е да станеш от масата леко гладен, отколкото да ти стане тежко по-късно.

 

Имайте предвид, че храната има нужда от време, за да се придвижи от устата до стомаха ви. Дори да се усещате леко гладни, не бързайте да ядете още, а изчакайте 15 мин., може след това изобщо да не ви се яде, да се чувствате бодри и пълни с енергия да продължите заниманията си.

 

5. „Много е здравословно да се яде това“… напр. годжи бери, бадеми, фурми, зехтин и др. Разбира се, че тези храни са полезни, но в малки количества, защото са силно калорични и с тях е добре да се внимава.

 

Тук важи КОЛИЧЕСТВОТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ. Има много нови храни на пазара, има храни, които са модерни в момента и много се говори за тях има и суперхрани.  Пробвайте, четете, експериментирайте и консумирайте с мярка.

 

6. „Много обичам картофи, мога да ги ям по всяко време“. Фразата може да бъде с всякаква храна. Аз избрах картофи, защото повечето хора ги обичат. Това твърдение се промени при мен с годините. Винаги съм обичала картофи, особено пържени. Но те са въглехидрат, от който се напълнява, а когато са пържени картофите са многократно по-калорични.

 

Само за пример 1 порция пържени картофи от 200 г е 588 калории, а същото количество картофи, но сварени е 146 калории. Това е пример с любима храна, която употребявате често. Вашата може да е пица, торта, бисквити или др.

 

7. „Имам нужда от нещо сладко.“ Това са навици, навикът че след като се нахраните трябва да завършите с десерт. Само мога да ви кажа, че няма да имате нужда от него ако сте се нахранили и той не е необходимо да е с много захар и калории.

 

Може да завършите яденето си с плод или кисело мляко. И помнете всеки придобит навик може да се промени и да се изградят нови навици. Вие избирате все пак става въпрос за вашето тяло и здраве.

 

8. „Не мога да се наям без хляб“. За съжаление нас ни учат още от малки да съчетаваме яденето си с хляб. Хлябът в днешно време не е качествен или трудно се намира добър хляб. Но не за това ще говорим, а по скоро за страха, че ако не се яде хляб след това бързо ще се огладнее.

 

Ако порцията, която приемате е в количество, подходящо за вас и съдържа достатъчно протеини и въглехидрати вие няма да усетите липсата на хляб, нито по-късно след час-два ще се чувствате гладни.

 

Хлябът е въглехидрат, от който се пълнее. Просто може да се замени със достатъчно количество зеленчуци и плодове, които също са въглехидрати, но са далеч по-полезни.

 

Пишете ако се сетите за още твърдения. Сигурна съм, че има още много. Нека заедно да отворим темата за напълняването. В днешно време всеки е изправен пред този проблем, дори децата. Темата за напълняването е темата за нашето здраве. Нека заедно да вървим по пътя към здравето.

 

Препоръчваме ви още:

Презапасяване и затлъстяване

20 прости правила за отслабване

Защо се чувстваме подути, дебели и потиснати

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар