Top
16 ян.

Кои храни кога се въвеждат?

Готово ли е детето за захранване?

Има някои признаци, които могат да ви ориентират, че можете да започнете със захранването:

То може да седи само;

Може само да взема предмет и да го слага в устата си;

Проявява интерес, когато се храните, имитира как ядете;

Проявява интерес към храната, посяга да я пипне с ръка;

Скъсява интервалите между кърменията;

 

Как да започнете?

Бебето трябва да е здраво и спокойно.

Храните се въвеждат постепенно – започва се с две, три лъжички, докато се достигне до цяла порция за около 10 дни.

Храните се въвеждат една по една през интервал от няколко дни, за да може ако има алергична реакция, да се установи от какво е.

 

Кога да започнете?

По препоръки на Световната здравна организация (СЗО) бебето трябва да е изключително на кърма първите 6 месеца и след това започва захранването с по-твърда храна.

Най-често първо се замества обедното хранене/кърмене.

 

С какво да започнете?

6 месеца

Предложете на бебето няколко лъжички зеленчуково пюре, смесено с малко кърма или адаптирано мляко, за да стане по течно и познато на вкус за него.

Започва се с еднокомпонентни пюренца от един зеленчук напр. морков, тиква, пащърнак, тиквички, карфиол, броколи, картоф. След това дохранете с мляко.  Постепенно увеличавайте количеството с по няколко лъжички до достигане на препоръчителното количество за възрастта. След като бъде захранено с различни видове зеленчуци, предложете му и смесени пюренца от няколко зеленчука.

 

Бебето се ражда с придобит имунитет от майката, но към 6-тия месец той спада. Затова в менюто му се въвежда по ¼ жълтък като източник на желязо. Жълтъкът хубаво се сварява, стрива се и се предлага с малко мляко преди или заедно със зеленчуковото пюре.

 

7 месеца

Следващото хранене, което се замества е следобедното с каша. В началото се предлагат безглутенови каши – оризова, царевична, елда, просо, а по-късно и каши с глутен – овесена, пшеничена.

Кашата може да се редува през ден с плодово пюре или да се смесва с плодово пюре. Плодовите пюрета могат да са от ябълка, круша, синя слива, черна боровинка, банан, пъпеш, диня. Трябва да се избягват плодове, които могат да предизвикат алергия като ягоди, малини, къпини, киви.

 

Въвежда се месото. Месото е единствен източник на лесно усвоимо желязо и основен източник на пълноценен белтък. За предпочитане са пилешко, патешко, заешко, пуешко, агнешко, телешко. Свинското месо се включва доста по-късно.

 

Редуват се през ден месно пюре със зеленчуково + ¼  жълтък.

 

Колбаси и месни полуфабрикати не се препоръчват до 3 г., поради високото съдържание на сол, скрити мазнини, консерванти, оцветители и други подобрители и добавки.

 

8 месеца

Замества се още едно хранене – сутрешното с попара или каша. Въвеждат се обезсолено сирене и масло към попарата. Това са първите млечни продукти. Използвайте качествено краве масло, а не маргарин, поради съдържащите се в него транс-мастни киселини, които могат да имат неблагоприятно въздействие върху здравето в по-късна възраст.

 

9 месеца

Въвежда се бульон или супа преди основното обедно ястие. Предлага се в малко количество от 30-50 г, за да свикне детето с вкуса и последователността на ястията на един по-късен етап.

 

Рибата е от продуктите, които могат да предизвикат алергии, затова се включва в менюто след 8-ми месец. Рибата съдържа омега-3 полиненаситени мастни киселини, които стимулират имунитета и развитието на мозъка. Тя се смила и усоява по-бързо и лесно от месото.

От рибите са подходящи бяла риба, треска, хек, сьомга, скумрия. Можете да я приготвите варена или на пара, като внимателно отстраните всички костици.

 

10 месеца

Може да въведете бобовите храни като грах, леща, зелен фасул. Предпочита се оранжевата леща, защото тя няма люспа. Зрял боб след 1,5 год. Поради високото съдържание на целулоза във варивата те предизвикват образуването на много газове, затова е важно правилното им приготвяне.

 

Киселото мляко може да включите след 10 – 12-ти месец. Киселото мляко  с българска закваска е естествен пробиотик и важен източник на калций за детския организъм. Кравето мляко е по подходящо за децата до 3 годинки от козето, биволското и овчето.

 

Прясното мляко по-трудно се усвоява, затова се включва след годинка под формата на кремчета, а след 1,5 год. в чист вид.

 

11 месеца

Във възрастта между 10 и 1,5 г. детето се храни с преходна храна. Това е общата храна, пригодена за дъвкателните му възможности. В този период пасирайте или намачквайте с вилица по едрите парченцата месо и зеленчуци, а варивата с по-груби ципи прекарвайте през цедка или обелвайте люспата им.

 

12 месеца

Храната се предлага на по-едри парченца. Не се пасира, а се намачква с вилица или се нарязва с нож. След годинката внимателно и постепенно могат да се въвеждат по-специалните храни като яйчен белтък, прясно мляко, ягоди и др.

 

Надявам се, да съм ви била полезна.

Успех с въвеждането на нови храни и вкусове!

 

Снимка: pixabay.com

 

Прочетете още:

Как се прави бебешко и детско меню?

Как се прави кисел?

Захранване

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар