Top
16 Ное.

Как се прави кисел?

Навремето, когато питах личната лекарка на бебето, какво мога да му давам освен инстантантните каши от магазина, тя ми каза да правя кисел.

Стана ми странно, че това може да е бебешка храна, защото споменът ми за това кремче беше от ученическите столове и не беше свързан с нищо вкусно или дори приятно. Тя ми обясни, как да го приготвя с нишесте и захар. Но за мен в това нямаше нищо полезно. Поне в началото мислех така.

По нататък реших да пробвам. Не е много засищащо, но за моя голяма изненада се получи доста приятно на вкус и без да слагам захар. Чудесно е за междинно хапване като следобедна закуска.

 

Продукти за една порция:

150 мл вода

2 ч.л. нишесте

1 плод по избор

 

Приготвяне:

Сложете водата на котлона да заври.

Разтворете нишестето в чашка с малко студена вода и го прибавете към врящата вода като непрекъснато бъркате. В момента, в който нишестето се смеси с водата,  то се сгъстява.

Плодът може да е ябълка, банан, круша или каквото решите. Ябълката се настъргва на фино ренде, а банана или крушата се почистват и намачкват с вилица. Прибавете плода към кисела и разбъркайте продуктите на котлона, нека всичко да се смеси и омекне.

Ако според вас не е достатъчно сладко може да добавите няколко фурми (предварително накиснати, почистени от костилката  и обелени от люспата), може да сложите лъжичка мед или захар.

Да ви е сладко!

 

Още много прекрасни рецепти ще получите от книжката   

„Рецепти за бебета и деца“,

за която може да прочетете повече тук.

 

Препоръчваме ви още:

Царевичен грис с круша

Есенно пюре от тиква, ябълка и круша

Овесена каша със сирене и масло

 

Споделяне