Top
29 май

Как се променя секса след раждането на дете

Сексуалният живот на двойката се променя от момента, в който разберат че ще имат дете. Като начало и двамата са леко стресирани от това, че сексът има последствия-бебе. Дори и да са го желали това си е сериозна отговорност и в следващите месеци ще трябва да се подготвят за нея. И двамата родители минават през различни емоционални етапи на отхвърляне, приемане, страх, радост, тревожност и др.

 

Постепенно жената започва видимо да се променя, понякога има здравословни неразположения или е по-чувствителна от обикновено. Това променя и поведението на мъжа към нея. Той повече се грижи за нея, но и се отдръпва. Тя все по-малко се възприема като сексуален обект от него.

 

С напредване на бременността при жената нараства сексуалното желание, докато при мъжа то спада. Той става все по-притеснен от това, което им предстои-самото раждане, дали всичко ще мине добре, ще остави жена си и детето в ръцете на непознати доктори, като непрекъснато слуша по новините за възникнали проблеми с родилки. След това прибирането в къщи, грижите за бебето, как ще се промени живота им, закупуването на всичко необходимо за него и т.н и т.н. Мисли си за много неща едновременно, а времето си минава и раждането наближава. В последните седмици на бременността никой не мисли за секс.

 

Накрая идва дългоочаквания момент. Бебето се ражда и след кратък престои в болницата и тримата са вече в къщи. Всичко се върти около бебето. В дома им непрекъснато идват близки, които искат да видят бебето или да помогнат. Младият баща посреща и изпраща гости тъй като половинката му е заета с бебето.

Жената след раждането се възстановява около месец и не бива да прави секс. Тялото й се чисти и има нещо подобно на цикъл, но не съвсем.

 

През този период трябва да се установи процеса на кърмене. Гърдите на майката се пълнят с мляко и стават по-големи от обичайния си размер. Дори и да е секси всъщност гледката събужда съвсем различни чувства, когато видиш бебето как се храни от тях.

Гърдите на жената са били нещото, което харесва и успокоява мъжа, но сега е добре да не ги пипа, защото непрекъснато се пълнят с мляко и са много чувствителни.

 

Родителите постепенно изграждат нов начин на живот, който изцяло се съобразява с бебето. Майката и бебето са непрекъснато заедно като особено в началото храненията са през 2 часа през деня и нощта. Дори и да го повери на някой не бива да се бави повече от 1 ½ ч., защото идва време за следващото хранене.

 

Бащата има право на отпуск след като се роди бебето, но рано или късно тръгва на работа. И ако преди след работа си е почивал на дивана, гледайки нещо по телевизията, сега още от вратата се включва с каквото може-миене на съдове, готвене, пазаруване, успокояване на бебето, къпане, ходене до аптеката, понякога посред нощ, закупуване на стоки от бебешкия магазин и т.н. Ежедневието става много натоварено, а съня е когато може. Първите месеци след раждането са най-тежки и стресиращи, защото за родителите всичко е ново и неизвестно. Докато си изградят режим на сън и бодърстване, на хранене, на разходка и почивка  отнема време.

 

Цялата домакинска работа като чистене, пране, готвене, поливане на цветята и др. трябва да се върши ежедневно. Отделно за майката има и допълнителни занимания като гладене на бебешки дрешки и пелени, стерилизиране на шишета, по нататък приготвяне на пюрета и така купонът е пълен.

 

Обикновено вечерно време започват коликите. Те са строго индивидуални и могат да продължат от няколко седмици до 4-5 месеца. Бебето плаче в продължение на часове, свива се, почервенява. Родителите не са в състояние да го успокоят, каквито и тактики да прилагат. Дори и да има облекчение от нещо то е само временно. Това се повтаря всяка вечер.

 

Да се върнем на темата-секса! Ако първите месеци се кара на педал, то постепенно с времето умората и редовното недоспиване  се наслагват, но няма как да се почине, не можеш да си вземеш отпуска от личния живот. Просто се надяваш да дойде време, когато бебето няма да се събужда толкова често през нощта, коликите ще минат, зъбките ще пораснат…

 

И двамата родители са уморени. Те искат да хапнат нещо и да спят. Виждат се в нови роли и имат повече отговорности и ангажименти. Сексът се случва, когато имат сили за това. Той не е от първостепенно значение, а за удоволствие и наистина другите базови потребности го изместват.

 

Това не означава, че мъжът и жената вече не се обичат или желаят. Дори напротив сега повече си помагат и подкрепят, грижат се един за друг и двамата за бебето. Първо мислят за бебето, а после за себе си-може би това означава да си родител. Дори когато останат за малко насаме  постоянно се ослушват дали детето не плаче.

 

С порастването на детето нещата се променят. То вече спи през цялата нощ и количеството на съня и при родителите се увеличава. Става по-самостоятелно и те са по-спокойни за него. Но тази самостоятелност е свързана и с нови открития за света и бели.

 

Обикновено майката се грижи за детето и тя е вече много изнервена в края на деня след като цял ден е подреждала няколко пъти къщата, чистила, прала, готвила и е слушала мрънканиците на детето на пясъчника, гонила го е, за да го опази от някоя минаваща люлка или голяма височина. Тя иска спокойствие, тишина и никой да не я закача за нищо. Това разбира се не става.

 

Да не говорим, че и възможностите за секс намаляват. Детето спи все по-малко. През деня може да спи един път с неизвестна продължителност от 30 мин. до 2-3 часа. Но ако бащата ходи на работа пропуска това време. Вечер детето си ляга към 22-23ч. и ако родителите са изморени, а те в повечето случаи са, никой не дочаква детето да заспи. Те също си лягат и когато то затвори очи, те също заспиват. И така ден след ден…

Само си казват, че по-често трябва да правят секс, но всъщност не остава много време за това.

 

Да обобщим как се променя секса след появата на дете:

Родителите са изморени и нямат много СИЛИ.

Рядко остават насаме-ВРЕМЕ.

ЖЕЛАНИЕ!

С появата на детето и при двамата родители светва червената лампа, че сексът може да има последствия. Те много обичат своята рожба, но не биха искали друга такава изненада, особено когато е неочаквана и се вземат мерки за ограничаване на срещите на сперматозоидите с яйцеклетката. Което няма как да не се отрази на секса.

 

Статията едва ли е това, което сте очаквали, но ако ви е харесала я споделете с приятели.

 

Поли Йорданова

 

Снимка: pixabay.com

Споделяне

Няма коментари

Sorry, the comment form is closed at this time.