Top
25 сеп.

20 прости правила за отслабване

Човек е това, което яде.

Храната, която приемаме се усвоява от тялото ни. В зависимост от количеството й се изразходва или се складира като енергиен запас за в бъдеще. Обикновено се натрупват подкожни мазнини в областта на корема, ханша и бедрата. Какво може да направите, за да смъкнете килограми, без да се подлагате на глад или диети. Предлагам ви няколко прости правила. И съм сигурна, че всеки човек знае от какво напълнява и с какво трябва да внимава в менюто си.

 

1. Ограничете до минимум тестените изделия – хляб, готови закуски, бисквити, пици и др. Това е най-разпространената храна за бързо хранене – сандвич, тостер, баничка, солети, дюнер и т.н. Повечето хора, които ходят на работа или са заети по някакъв начин (ученици, студенти) прибягват до тази храна. Тя е готова, удобна за хапване и е сравнително евтина. Лошото е, че не засища за дълго време и не дава необходимата енергия на организма. За сметка на това се трупа като наднормено тегло и мисля, че и сами може да видите това като излезете по улиците. Българинът е увеличил в пъти средното си тегло през последните десетилетия.

 

2. Същото се отнася за газираните напитки и натуралните сокове от магазина, чийто полезни свойства не са много ясни, но имат много скрити захари, дори и тези на които пише „без добавена захар“. Ако не ми вярвате просто прочетете етикета и ще видите глюкозо-фруктозен сироп или нещо друго за подслаждане. Причислявам и бирата към газираните напитки. Тя е чудесна, особено през лятото, но не случайно се говори за „биреното коремче“.

 

3. Четете етикети! Важно е да знаете, какво купувате и какво внасяте в тялото си. Дори и да е вкусно, това може да е изкуствено създадена храна, която повече да навреди отколкото да ви засити или нахрани. Храни с много Е-та или с химични съставки, които не знаете за какво са, е хубаво да избягвате. Това са повечето полуфабрикати, както и продукти със съмнително дълъг срок на годност. Замислете се, ако си направите домашни бисквити, те дали ще траят една година без да променят вкуса и вида си.

 

4. Намалете мазнините в храненето си като имам предвид тези, които влагате в салати и ястия (зехтин, олио, майонеза) и другите, които приемаме скрити в готови продукти като чипс, колбаси, пържени храни.

 

5. Избягвайте храни с високо съдържание на сол – крекери, снаксове, печени ядки, осолени меса, риби, консервирани продукти. Те ви карат след това да пиете твърде много вода и натоварват бъбреците ви, да не говорим, че сама по себе си солта не е полезна за кръвоносната система и очите.

 

6. Не изяждайте големи количества храна наведнъж и не преяждайте системно. Това бавно и постепенно във времето води до наднормено тегло.

 

7. Дъвчете бавно и се хранете спокойно. Когато се храните отделяйте нужното внимание на храната, за да усетите всичките й вкусове и аромати, наслаждавайте й се. Човек се храни с всичките си сетива. Не го правете механично и между другото, докато си гледате телефона, филма, четете или пишете нещо. Така има голяма вероятност тялото ви да не отрази процеса на хранене, тъй като и за вас ще е второстепенен и да погълнете неограничени количества храна.

 

8. Спазвайте часовото разстояние между отделните хранения. Така няма непрекъснато да хапвате нещо, а ще давате почивка и време на организма ви да смели храната и да огладнее до другото хранене.

 

9. Вечеряйте рано към 18-19 часа. Знам, че е трудно, особено за активните хора, но наистина това е времето за хранене, по нататък става късно, а никак не е добре да вечеряте и веднага след това да си легнете.

 

10. Сервирайте храната си в малки чиний и купички. Така ще изяждате по-малки порции. По-добре е да се храните по-често и по малко, отколкото рядко и по много. Запомнете, че вместимостта на стомаха ви е колкото юмрукът ви.

 

11. Алкохолът възбужда апетита и изяждате по-големи количества храна, когато пиете аператив. Сам по себе си алкохолът е доста калоричен и приеман вечер способства за образуването на мастни депа.

 

12. Не доизяждайте чужди порции, защото е останало малко и съда трябва да се измие или защото храната ще трябва да се хвърли. Вашето тяло не е кошче за отпадъци, отнасяйте се към него с любов и уважение, щадете го и го карайте да се чувства комфортно.

 

13. Сутрин не бързайте да закусвате. Направете го когато усетите нужда и желание за това. Има теория, че сутрин организмът се чисти от токсини и ненужните му вещества и че не е хубаво тогава да го товарим с още храна. Сигурният признак, че времето за хранене е дошло е това, че сте гладни.

 

14. Пийте много вода. Тялото ви има нужда повече от вода, отколкото от храна. Когато пиете поне по 1,5 – 2 л вода на ден ще разберете, че колкото повече пиете, толкова повече ви се пие. Всяка клетка от човешкото тяло съдържа вода и има нужда от нея.

 

15. Яжте неограничени количества плодове и зеленчуци. Храни, богати на вода. Тялото ви има нужда от свежа и прясна храна, богата на минерали и витамини, която ще ви даде хранителни вещества и необходимата енергия за деня. Важно е когато се нахраните да се чувствате добре, а не да ви е тежки или да ви се спи.

 

16. Хранете се разнообразно, с достатъчно количество белтъчини – месо, риба, яйца, млечни продукти и бобови. Те дават сила и енергия на организма.

 

17. Избягвайте десерти и продукти, съдържащи много захар. Добър вариант за енергия е черният шоколад, домашни бонбони и енергийни блокчета.

 

18. Движете се, ходете пеш и по възможност правете упражнения. Движението е здраве, поддържа духа и тялото в добра форма.

 

19. Помнете, не сте на диета, просто спазвате някои правила за хранене. Това е много важно, защото в човешката природа е заложено, когато има някакви ограничения, всячески човек да се опитва да ги наруши.

 

20. Тъй като ще ви е трудно да си намирате готова храна, ще трябва да си приготвяте храна предварително, за обяд или за деня и да готвите. Приемете го като новото ви предизвикателство за вкусна и здравословна храна. Вашето лично приключение в което всеки ден ще откривате нови вкусове и с изненада ще забележите, че всъщност храната е вкусна и без толкова много подправки.

Успех!

 

Препоръчваме ви още:

8 твърдения, с които напълняваме без да се усетим

Презапасяване и затлъстяване

Недиета за мъже или отслабване чрез храна

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар