Top
26 февр.

Как написах кулинарна книга?

В статията искам да ви разкажа как се роди идеята да напиша кулинарна книга, защо книгата се казва така и да дам  малко повече информация на всички, които искат да си я закупят.

 

Преди много години, още бях ученичка в гимназията, когато една зима майка ми ми предложи да напиша всички рецепти, които бяха на листчета в един тефтер. Харесах си тефтер и може би около 2 месеца пишех рецепти.

 

Имахме голяма кулинарна книга със сини корици, но не си спомням да сме я отваряли за рецепти, а само понякога четяхме мерните единици в нея. В тази книги бяха събрани хиляди листчета с рецепти, дадени от приятелки, роднини и колежки на майка ми. Когато ти трябваше някоя рецепта просто вадиш листчето и като я приготвиш пак си го прибираш в книгата.

 

И тъй като имаше опасност тази безценна информация да бъде загубена се заех с преписването им. Листчетата си стоят все още там, те имат силно сантиментална стойност за нас, защото са свързани с много спомени.

 

След години, когато се отделих и създадох свое семейство взех тефтера с рецепти със себе си. Сестра ми също беше записала дословно рецептите на майка и се стараеше да готви нейната кухня. Спомнях си, че често го прелиствах и винаги, когато не бях сигурна за нещо как се прави, отварях тефтера.

 

Приготвях почти всеки ден храна и непрекъснато пробвах нови вкусове. Всичко, което ми харесваше и се превръщаше в част от любимите ястия на семейството ми записвах в тефтера.  Не помня рецепти и се оказа, че с времето ги забравям, ако не са написани.

 

Тефтерът беше моята безценна книга с тайни за вкусна храна. Но той започна да се разшива и страниците да се разпадат. Трябваше да препиша рецептите пак, но те се бяха утроили…тогава ми дойде идеята за книга. Така и така щях да ги пиша наново, но този път не исках да са в тефтер.

 

Важно е да го пожелаеш, оттам насетне всичко ще се нареди по свой начин. Намерих човек, който да ми даде надежда, че  отпечатването на книга не е толкова сложно. И започнах работа по проекта „Подбрани рецепти“.

 

Избрах само най-хубавите ястия, подредих ги в отделни раздели и в главата ми нахлуха спомени за още вкусове от моето детство.  Исках да запазя тези прекрасни рецепти във времето.

 

Днес все по-малко готвим и използваме много полуфабрикати. Вкусът на истинската храна, без консерванти и подобрители,  постепенно се загубва. А проблемът със затлъстяването става все по-актуален.

 

Имам малко дете, което докато стане голямо, вече ще се готви по друг начин. Написах книгата за да й предам нашето кулинарно  богатство и вкусът на домашно приготвената храна.

 

От 2012 г. съществува страничката ми във Фейсбук „Домашни вкусотийки от малката кухничка“, която има много последователи.

 

По-късно създадох и група  „Домашни вкусотийки от малката кухничка“, защото имаше желаниещи да се присъединят и да публикуват рецепти.

 

Тъй като хората вече ме познаваха  под това име, реших че е добре и книгата да се казва „Домашни вкусотийки от малката кухничка“. Това е първата ми книга и тя е с класически семейни ястия.

 

Книгата е чудесен помощник за всеки, който обича да готви.

Рецептите са разпределени в 19 раздела – Салати, Предястия, Супи, Постни ястия, Ястия с яйца, Ястия с риба, Ястия с месо, Ястия със смляно месо, Ястия със субпродукти, Сосове, Гарнитури, Десерти, Кремове, Дребни сладки, Кексове, Сладкиши, Торти, Теста, баници и пити, Зимнина.

 

Разделите са оформени с авторски илюстрации.

 

Всички рецепти са с продукти, които лесно може да намерите на пазара. Мерните единици, които се използват са чаена чаша, супена или чаена лъжичка и не е необходимо да имате кухненска везна.

 

Стъпките при приготвянето на ястието са описани подробно. Няма прекалено дълги или сложни рецепти. Подходящи са както за начинаещи, така и за напреднали в кухнята.

 

Малко повече информация за „Домашни вкусотийки от малката кухничка“

Автор: Поли Йорданова

Издател: FastPrintBooks

Брой страници: 176

Година на издаване: 2018

Корици: меки

Език: български

Тегло: 196 грама

Размери: 14,6 x 20,2 см

ISBN: 9786192360016

Баркод: 9786192360016

Цена: 15 лв.

 

Разпространява се онлайн, защото:

-Така книгата остава на достъпна цена.

-Всеки може да си я поръча, независимо в коя част на България живее.

-Може да направите поръчката без да излизате от дома си.

-Не се налага да отидете до книжарницата и ако я няма в наличност, да чакате да ви я поръчат.

-Доставката може да стане до адреса, който посочите.

 

ЗА ПОРЪЧКА:

 

Книгата е налична и може да си я закупите от сайта Книги.ею.

 

Ако искате да я поръчате, да направите подарък на близък човек или имате въпроси за книгата моля, изпратете ми лично съобщение тук.

 

Забавлявайте се, докато  готвите и приготвяте вкусна храна!

 

Поли Йорданова

 

Споделяне
Ключови думи:

Няма коментари

Вашият коментар