Top
6 сеп.

Презапасяване и затлъстяване

Проблемът на днешното ежедневие е,  че вече не пазаруваме от кварталното магазинче, а от хипермаркетите като Кауфланд, Била, Пени, Лидл, Карфур и т.н. Това са огромни магазини с голямо разнообразие от стоки. Може с часове да разглеждаме продукти и да четем етикети.

 

И тъй като почти всеки ден ни се налага да готвим и да мислим, какво ще ядем, ние често ги посещаваме. За жалост не купуваме само това, което сме планирали. Даже понякога изобщо не го купуваме, а излизаме със съвсем различни стоки. Мислим, че ще влезем набързо да купим само най- важното. Но губим около час и пазаруваме и други неща. Неща, които са ни изкушили, от които в момента нямаме нужда, нов продукт, които просто да опитаме или нещо на промоция – МНОГО ИЗГОДНО!

 

Интересен е феноменът, че българина няма пари, има символични доходи, но излиза с препълнена количка. Основно се харчи за храна и консумативи. Но не натам искам да насоча вниманието ви. А към това, което се купува. Разбира се всеки купува според вкуса и възможностите си. Но обикновено се пазарува голямо количество храна за бърза консумация. Срокът на годност е в рамките на седмица или по-малко след отваряне на опаковката. Някои храни са на промоция или с много намалена цена заради изтичащият им срок на годност. Те също трябва бързо да се консумират.

 

В момента има бум на затлъстяване на населението на всяка възраст. Това се дължи основно на храната, която се поглъща ежедневно. Бързо приготвена (пици, дюнери, хамбургери, печени пилета с гарнитури и т.н.),  силно комбинирана и трудно смилаема храна, изяждане на големи количества, защото е евтино и трябва да се изяде. Постепенно се увеличава апетита за сладко, тестено, а в храните има достатъчно подобрители на вкусовите качества и подсилващи апетита съставки.

 

Истината за нормалното хранене е простото хранене. Правилно съчетаване на белтъчини и въглехидрати. Домашно приготвена храна, в която се влагат пресни продукти. Ако приготвите един кекс, той ще има 5-6 съставки и ще е годен около седмица, като всеки ден ще се променят вкусовите му качества. В магазините е пълно със сладкиши, рула и най-различни готови неща, чийто етикети съдържат около 20 съставките, половината от които са ни абсолютно неизвестни. Има консерванти, оцветители, подобрители. Стоката е с дълъг срок на годност и нейните вкусови качества не се променят. Не би могла да е полезна, само силно концентриран продукт от съставки, които неусетно влияят на тялото ни. За смилането на храната, на кръвоносната, отделителната и ендокринната ни система. Какво се получава, човек не яде това, от което има нужда, сезонно и прясно, а се храни с това, което го е изкушило, защото изглежда добре и е евтино.

 

Ако нашите баби са се запасявали с дълготрайни продукти като брашно, сол, захар, ориз и др.  в днешно време ние го правим с малотрайни продукти. Пазарува се много, хладилникът е пълен и трудно се намира място за всичко. Трябва бързо да се приготви и изяде, иначе ще се развали и ще се хвърли. Така се изяжда повече от колкото имаш нужда или си гладен. А всеки излишък се трупа под формата на запас в тялото ни. За жалост това се случва ежедневно, бавно и неусетно ние напълняваме. Тялото реагира с различни заболявания, които се отключват вследствие на затлъстяването – нисък тонус, лесна умора, проблеми с кръвното и сърцето, диабет, храносмилателни неразположения (гастрит, колит, запек и т.н.), проблеми с краката, разширени вени и др.

 

Може би трябва да се замислим, че ЕВТИНОТО ИЗЛИЗА СКЪПО.

Снимка: pixabay.com

 

Прочетете още:

8 твърдения, с които напълняваме без да се усетим

Защо се чувстваме дебели, подути и потиснати

Филми за храненето

 

Споделяне
Ключови думи:

Няма коментари

Вашият коментар