Top
23 окт.

Живи Думи и Предмети с Душа

Съвсем случайно се запознах с творчеството на Галя Даскалова от Сладкарница за цветя „Галя“ на един Капана Фест в Пловдив. А както знаете няма нищо случайно.

Привлякоха ме красивите чаши с послания, търсех си  нещо точно такова, което да ме зарежда позитивно още от сутринта. Сергийката беше малка, но отрупана с красиви предмети, смислени пожелания и стихове, които докосват душата.

След време пак се срещнахме и си купих нейната стихосбирка. Детето ми слушаше с интерес красивите думи.

Накрая отидох при нея и я помолих да ни разкаже малко повече за 

 Живи Думи и Предмети с Душа

 

 

Това са Авторски Думи и Картини, заживели върху чащи, чанти, тениски, картички, възглавнички – все вещи в ежедневна уПотреба, за да бъдат „Малките Неща“, които на Живота дават му Крила! С които можем и да Благодарим, и да кажем колко някой е Любим, да изразим Уважение, често даже и Възхищение! А може, просто себе си да ВдъхНовим! 

 

 

 

„Живи Думи“… Името само си се извика и си позна Рожбите.

 

Зад него е историята на една Сладкарница за цветя, две приятелки на много различна възраст, куп Приказни Картини с думи на Младата, безчет Букети на Старата и Магията на онова, дето му е писано да стане. Защото, нито го бях планирала, нито очаквах, това, което щеше да дойде…

 

Младата се казва  Даф. Старата пък, съм аз. И аз, влюбена в нейните Думи и Картини, й  предлагам да ги „обърнем“ на картички – та до повече Хора да стигнат. „Гале, измисли го и ми ставаш „съдружник“. Измислих го! И се почна! Сбъдна се детската ми Мечта да съм на сцена!

 

Повече рецитирах, отколкото правех букети. Да, ама то в Цветарски магазин поводи за поздрави много. И хората взеха да питат:“А нямате ли?…“ за нещо дето го нямахме. И „за да не връщам хората“, по темите, които ми бяха близки, започнах и аз да пиша.

 

А после, често се правех, че не виждам сълзите в очите на клиентите си, когато им представям стиховете… за да не ги притеснявам. Още по-често ги оставях и сега го правя,  да си поплачат, докато им „мине“. Но винаги е Хубаво! И винаги е Споделено!

 

Думите станаха повечко. На първата им Коледа ги събрах в книжка „Искам да ти кажа..“ – личен подарък за малката ми дъщеря, която обича стихове.

 

И през Новата Година  продължиха да идват, и като семенца да поникват в Душите на тези, които искаха да ги чуят. Пусках семенце, но никога не знаех какъв ще е плода, защото „Почвата“ всеки път е различна.

 

Затова, когато му дойде времето отново да събера Думите на едно място, някак естествено си дойде и името: „Живи Думи“… защото пускат Корен и после „работят“, там където са се вкоренили!

 

Обичам ги много! Гледам на тях като на дошли чрез мен без да са мои – също като Децата! Всеки път, когато ги извикам в Тишината, се чувствам Щастлива!

 

Отскоро рисувам. Даф ми подари първите боички и на гърба им написа:“Нарисувай света такъв, какъвто искаш да го видиш!“. Засега с Думите ми се получава по-добре.

 

Затова си пожелавам да дойде и денят, когато илюстрациите няма да им отстъпват!

 

Препоръчваме ви още:

Мисли за родители

20 красиви коледни цитата

Красиви коледни пожелания

 

 

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар