Top
5 апр.

Най-популярните Фейсбук групи за хранене на бебета и деца

През последния месец две от групите за детско хранене във Фейсбук, в които участвах спряха да съществуват.

Странното е, че имаха доста членове, плод на години работа, но явно на администраторите вече не им е актуално да ги поддържат.

 

Разбира се, групите имат нужда от време да заработят. Не само да се съберат определен брой членове, но и да започнат да си общуват, да качват снимки и рецепти, да питат въпроси и майките да се доверяват една на друга.

 

Говоря така, защото групите за детско хранене са основно от жени, тук таме за цвят може да има и някой татко, който обича да готви.

 

За разлика от всички останали кулинарни групи, който са хиляди на брой, с огромно количество членове, с мъже и жени, групите за детско хранене са сравнително малко. А когато започнат и да изчезват ми става тъжно.

 

Това донякъде ми говори, че хората не обръщат много внимание на готвенето за бебета и деца.

От рано се доверяват на готовите пюрета от магазина, после на детската кухня, детската ясла и градина.

 

Все по-често чувам „ами, той е капризен“, „детето ми е злоядо“, „яде само 5 неща“, „каквото и да му предложа, отказва да яде“.

 

Знаете ли, че голяма част от манджите и ястията, които готвим като деца и ние не сме искали да ядем. Спомнете си, какво сте обичали и кое не. Това че детето ви не яде някоя манджа, не го прави злоядо.

 

Вашата роля е да му предлагате варианти. Какво имам предвид. Първо в семейството да се готви.

Дори и когато детето откаже да опита, пак е важно да вижда как се приготвя храната и да усеща нейните аромати, за да свикне с тях и някой ден да пожелае да ги опита.

И второ от време на време да приготвяте нещо специално за него като Бананови палачинки, Крем супа или Домашен течен шоколад за деца.

 

По отношение на храненето нещата са много динамични и непрекъснато се променят. А Фейсбук общността ни помага да се учим бързо като споделяме една с друга.

 

Трите най-големи и работещи групи за деца във Фейсбук са:

 

Бебешко и детско хранене – групата е създадена 2017 г. и към момента е с 64 065 члена. Всеки ден се качват по няколко рецепти със снимки от членовете на групата. Групата е за споделяне на всичко, свързано с бебешкото и детско хранене.

По време на ковид пандемията имаше и занимания за деца у дома и споделени хубави детски книжки. Можете да ги намерите още в групата с търсачката.

 

Захранване и детско хранене – групата е създадена 2019 г. и е с

49 167 члена. В нея ще намерите отговор на много въпроси, свързани с първата годинка и захранването на бебето.

Майките споделят за първите лъжички пюрета. Кога се въвеждат и кои храни са подходящи. Как да разнообразите менюто и да направите детското хранене лесно за вас и интересно за детето.

 

Бебешки рецептурник – групата е създадена 2020 г. и има 44 010 члена. Основно е за готвене и преобладават рецептите.

Идеята е групата да стане един БЕЗПЛАТЕН богат каталог с рецепти от бебешки и детски храни, които да бъдат сортирани по подходяща възраст, тип хранене, съдържание на глутен и др.

Да имаме лесен и бърз достъп до много и разнообразни кулинарни творения, които майките предлагат, на своите деца.

 

Надявам се, все повече майки да приготвят домашна храна. Аз наистина вярвам, че храната е от значение за нашето здраве, настроение и енергия.

 

Написах тази статия, за да подкрепя майките, които готвят и да дам надежда на всички останали – НЕ СИ САМА В КУХНЯТА! ВИНАГИ ИМА ИДЕИ!

 

Препоръчваме ви още:

Замразяване и съхраняване на храни за бебе

Идеи за хранене без яйца и млечни продукти + 11 рецепти

Лесни мъфини със сирене

 

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар