Top
16 авг.

Как да си направим сами кисело мляко?

В днешно време е трудно да се намери качествено кисело мляко. Въпреки голямото разнообразие от фирми и марки, пазарът е пълен и с фалшиви продукти. Които са богати на нишесте, сухо мляко и кой знае на какво.

 

Наскоро ми се случи да се върна от почивка и киселото мляко, което бях забравила в хладилника,  да е с изтекъл срок на годност. След няколко дни реших да го отворя от любопитсво и да видя, какво се е случило с него. Нищо. Нямаше промяна във вида, никаква промяна и във вкуса.

 

Предлагам ви да експериментирате с марката, която харесвате като я оставите да й изтече срока на годност или още по-лесно, просто оставете млякото на стайна температура. Истинското кисело мляко трябва да се вкисне, то видимо ще промени вкуса и вида си.

 

Българското кисело мляко би трябвало да съдържа млечнокиселите микроорганизми Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophiles. Те са живи и превръщат прясното мляко в кисело, а оставени на топло се размножават бързо. Това довежда до вкисването на млякото преждевременно, ако не е в хладилника или след изтичане на срока му на годност. Млякото се съхранява при температура от 2 до 6 градуса и срокът му на годност е около 20 дни. Разбира се, може да не се развали веднага, но вкусът му ще стане значително по-кисел и е възможна появата на мухъл и плесен.

 

Ако предпочитате да сте сигурни в качеството можете и сами в домашни условия да си направите кисело мляко. Рецептата е лесна. По трудно е да намерите истинско прясно и кисело мляко.

 

Ако искате разгледайте дискусията за киселото мляко във фейсбук страничката ни „Бебешка храна“, в нея конкретно се назовават марки кисели млека и производители. Препоръчвам ви и да се присъедините към групата ни „Бебешко и детско хранене“. В нея непрекъснато се споделят статии за полезна и актуална информация относно храненето като цяло и особено за децата.

 

Как се превръща прясното мляко в кисело и как можете в домашни условия да направите това? Ще ви напиша рецептата за бебета като млякото се затваря в бурканчета от детска храна, а вие ако искате го направете в по-големи буркани.

 

Продукти:

1 л прясно мляко

1-2 с.л. кисело мляко

 

Приготвяне:

Сложете прясното мляко на котлона да кипне. Оставете го на страна да изстине, покрито с капак, за да не образува коричка. От време на време го разбърквайте. Млякото трябва да е топло, но не вряло. Проверете температурата му като потопите върха на кутрето си в него. Трябва да можете да го задържите, докато мислено преброите до десет. Прибавете 1-2 с.л. кисело мляко към прясното мляко и го разбъркайте. Предварително си подгответе 5 чисти и сухи бурканчета от детска храна. Разлейте млякото в бурканчетата. Затворете плътно капачките. Сложете дебело одеало на земята. Подредете бурканчетата едно до друго на него. Покрийте ги с одеалото от всички страни и ги оставете за 4-5 часа на топло. Отвийте ги и вече имате кисело мляко. Охладете бурканчетата и ги приберете в хладилника.

 

Надявам се да съм ви била полезна.

Добър апетит!

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар