Top
6 апр.

Как да откажа цигарите? (личен опит)

Искате ли да откажете цигарите? Въпросът е наистина ли вие го искате или някой друг и до колко. Защото мотивацията трябва да идва от вас, не от партньора или родителите ви, не защото са вредни или така ще имате повече пари.

 

Безспорно пушенето нито е красиво, нито е здравословно. Пушенето се отразява на белия дроб, зъбите, кожата, теглото и цялостното здравословно състояние на човека. Добрата новина е, че процесът е обратим.

 

Това е просто навик. И като всеки навик, който е изграден и придобит, може да бъде премахнат.

 

“Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз самият съм го правил хиляди пъти.”

Марк Твен

 

И това е самата истина. Случвало ли ви се е да се заричате, че от утре, от понеделник или от другия месец ще промените нещо в себе си? И така много пъти, но не става.

 

При мен идеята за промяна се роди бавно и постепенно в главата ми. Но мотиваторите за нея не бяха пари или здраве, а това, че аз бях зависима от цигарите.

 

Не ми харесваше самата мисъл, че когато ми се пушеше аз не можех да мисля за нищо друго, да се концентрирам, да работя. Всичко се свеждаше до това как да си дам почивка за цигара.

 

Цигарата има успокояващ ефект – не самата тя, а дихателните упражнения, които се случват по време на пушенето. Човек вдишва дълбоко, задържа, издиша и се успокоява, съсредоточава и по-ясно се фокусира върху нещо.

 

В мозъка се изгражда механизъм на зависимост, когато се покачи скалата на напрежение – имам нужда от цигара, за да се успокоя.

 

Лошото е, че като всяка зависимост, пушачът иска още и още, за да задоволи глада си. Цигарите наистина му носят удоволствиеи успокоение. Той се чувства добре и не би нарушил спокойствието си току така.

 

Затова на първо място трябва да знаете защо го правите, каква е вашата причина, кое ще ви мотивира.

 

Отказването от цигарите е процес, това не е от днес за утре, особено ако сте пушели с години.

 

Ако сте стигнали до тук продължете да четете и по нататък, за да разберете как може да откажете цигарите. >>>

 

Ще ви разкажа моята история. Като дете не харесвах цигарите. Спомням си, че с братовчедка ми си дадохме дума никога да не пушим.

 

И двамата ми родители пушеха и миризмата на цигари ме дразнеше. Говорех им за вредата от тютюнопушенето, но какво от това. Всъщност всеки пушач знае, че цигарите са вредни.

 

Когато бях на 18 години ходех на джаз балет. Там повечето големи момичета, които хубаво танцуваха пушеха. И аз реших да пробвам като си мислех, че ще ми стане лошо и няма да ми хареса. Не стана така.

 

Близо 2 години си купувах скъпи цигари и палех главно на заведение с приятелки. Родителите ми по-късно научиха и слава богу го приеха нормално, защото наистина се чудех как да им го кажа.

 

Върлият противник на цигарите вече пушеше. Така бавно и неусетно цигарите станаха част от живота ми. Винаги с мен, навсякъде. Когато реших да спра бяха минали 15 години.

 

А дали е лесно – НЕ. Пробвала съм временно да ги намаля и става, но после пак си връщах същия начин на пушене, около ½  кутия на ден.

 

Дойде момента да ги спра. И близо 4 месеца не пушех. Докато една вечер отидох на работа. Обстановката беше напрегната. Спомням си, че говорихме нещо притеснително и колежката ми предложи цигара. Аз я приех и дотам беше. Започнах пак да си купувам цигари.

 

Следващото отказване от цигарите беше на Нова година. Реших, че от 1-ви януари повече няма да пуша. И пак до последно си правех оглушки. Исках като за последно да изпуша 1 кутия цигари наведнъж. Да се отврата и да ги спра. Пушачите са готови на всичко, защото мозъкът им е зависим.

 

Спрях, но това не означава че вече бях друг човек. Още на другия ден сметнах, че имам нужда от малко помощ и си купих Табекс. Все пак съм хранила тялото си с никотин 15 години, не мога изведнъж да го спра и да съм добре.

 

Купих си и 1 кутия цигари за всеки случай. Всеки пушач знае, че самата мисъл, че нямаш цигари е плашеща. Затова по-добре да имам и да не ги използвам, отколкото да нямам и само за това да мисля. Разбира се, старателно ги скрих от себе си, до такава степен, че накрая забравих за тях.

 

Ходех при пушачите и жадно поглъщах дима от цигарите им. Бях като наркоман. Това ми липсваше, но се чувствах горда със себе си.

 

Ден за ден се трупаха дните, през които не пушех.

 

Пиех си Табекса само когато нуждата от цигара беше много силна. Преди бях пробвала да пия Табекс и да пуша. Нямаше никакъв ефект и го спрях. Но сега, когато цигарите ги нямаше вече, това хапче ми помагаше да се справя с никотиновия глад.

 

На опаковката пишеше, че трябва до 28 дни и той да се спре. Не стана така. Пих Табекс 6 месеца като накрая вече нямах нужда от него. И единственото правило –

НИКОГА ПОВЕЧЕ ПО НИКАКЪВ ПОВОД ДА НЕ СЕ ПАЛИ ЦИГАРА!!!

 

Първоначално цигарите много ми липсваха. Внимавах какво ям, защото знаех, че се напълнява. Купувах си слънчоглед и пуканки, за да си имам занимавка. Не са най-подходящите храни – но тогава си мислех, че по-добре да ям това, отколкото да нападна другите храни.

 

Качих 4 кг и ги задържах. Може би това си беше моето здравословно тегло. Повечето пушачи са слаби, защото цигарите убиват апетита и те по-малко се хранят. Спокойно можеш да издържиш с едно кафе и цигари до обяд.

 

Имаше промяна в дишането и вече дъхът, ръцете и дрехите ми не миришеха на цигари. Едно от нещата, които ме бяха притеснили като пушач е, че не можех да надуя детски балон с уста, просто нямах толкова въздух.

 

Редовно имах зъбен камък или черно оцветяване от вътрешната страна на зъбите. Сега го нямаше. Лицето ми доби по-здравословно излъчване и аз се чувствах добре.

 

Дали бях преодоляла зависимостта? Не. Това е за цял живот. Ден след ден, аз не пуша. Това е моят избор в момента.

 

Често съм чувала за майки, които не са пушели, докато са били бременни и са кърмели и после просто една сутрин с кафето са си запалили цигара. За мъже, които не са пушели с години и пак пропушват.

 

Вече са минали над 10 години, откакто спрях цигарите, отдавна не ги броя. Много се промених. Сега ме дразни цигарения дим. Но ако питате дали ми се пуши – да, понякога.

 

Ако сте стигнали до тук, вие сте сериозни. Намерете своята мотивация и откажете цигарите. Винаги може да се свържете с мен и да ми пишете по всякакви въпроси на лично съобщение в страничката ми във Фейсбук. Споделете статията с приятели, на които мислите, че ще е от полза.

 

P.S. Подобен е механизмът на зависимост при алкохола и хранителните разстройства.

 

Прочетете още:

Водата е по-важна от храната

Булимия невроза

Детска шизофрения

 

 

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар