Top
5 Ное.

Хранителни алергии

Наскоро имах лекция за захранване на бебето. По време на захранването всяка храна се въвежда бавно и се дава поне 2 последователни дни, за да се види дали има реакция към нея. Следи се за алергична реакция, защото алергиите могат да започват още в бебешка възраст.

 

Скоро ходих в една лаборатория и случайно попаднах на кръвния тест за алергии. Изследваха се много продукти като между тях бяха картоф, краставица, домат, фурми, праскова и др. Храни, които не съм си и представяла, че могат да бъдат алергени. Оказва се, че вариантите за алергия са най-различни.

 

Какво е хранителна алергия?

Алергийте са свръхчувствителен отговор на имунната система към вещества, които влизат в тялото или са в контакт с него. Веществата, причиняващи алергична реакция, се наричат алергени и могат да се намират в храни, напитки, в околната среда, домашни любимци, почистващи препарати, лекарства, козметика и др.

В днешно време алергиите все повече се увеличават.

 

Какви могат да са причините:

– Замърсена околна среда – въздух, вода.

– Консумиране на храни, богати на съставки неразпознаваеми за организма.

– Престояла храна – колкото повече стои една храна количеството на хистамина в нея се увеличава.

– Семейна обремененост – ако някой от родителите има сенна хрема, астма, екзема, хранителна алергия, това увеличава риска от отключване на алергия при детето. Алергиите се предават.

 

Кои храни са възможни алергени?

Семчести плодове – ягода, малина, къпина, киви.

Цитросови плодове – лимони, портокали грейпфрут и др.

Ядки – орех, бадем, лешник, кашу, фъстък и др.

Мед

Риба

Морски дарове

Яйца

Пшеница

Соя

Прясно мляко

Зеленчуци – лук, чесън, домат, моркови, целина, патладжан и др.

 

Има три вида алергични реакции по отношение на храната:

– Хранителна алергия

– Хранителна чувствителност

– Хранителна непоносимост

 

При хранителната алергия имунната система реагира с производството на IgE (имуноглобулин Е) антитела, които определят даден алерген като враг.

 

При класическата хранителна алергия реакцията обикновено е бърза до няколко часа след приема на дразнещата храна. Най-често срещаните алергии са към мляко, яйца, пшеница, соя, морски храни и фъстъци.

 

Симптомите могат да бъдат от леки като течащ нос, зачервени очи, сърбеж, кожни обриви до тежки и животозастрашаващи като задух и анафилактичен шок.

Може да се разбере коя храна тялото възприема като алерген като се направи кожен тест с одраскване или кръвен серумен тест, който изследва IgE.

 

Хранителната чувствителност е отложена хранителна реакция. Характеризира се със синтез на хистамин, цитокини и простагландини, които предизвикват възпалителни реакции в различни части на тялото.

 

Тя трудно се определя именно, защото е минало много време (понякога до 3 дни) и няма непосредствена връзка между храна и реакция. Симптомите могат да са леки като главоболие, раздразнителност, запушен нос, кожни проблеми, хронична умора и др.

 

Хранителната непоносимост представлява неспособността на организма да разгради определена храна. Обикновено тя се дължи на недостатъчен синтез на определени храносмилателни ензими. Симптомите могат да бъдат същите като при хранителните алергии и да включват стомашно-чревни проблеми, мигрена, акне и др.

 

Хранителна непоносимост може да има към млечни продукти, глутен съдържащите храни (пшеница, лимец, овес, ръж, ечемик, спелта), хистамин съдържащи храни – алкохол, туршии, консервирани храни, зеленчуци от сем. Картофови (картофи, домати, патладжани, пипер), храни, богати на фруктоза – мед, ябълки, фурми, диня, круши и др.

 

Лечението на непоносимостта се свежда до избягване на определената храна или групата храни, или консумирането им рядко и в малки количества.

 

Добре е да се вземат мерки и за възстановяване на чревната флора и чревната лигавица с подходящи пробиотици, билки, шуслерови соли.

 

Трябва да се прави разлика между алергия и непоносимост и в зависимост от това да се направи съответното изследване. Най-важното е да се открие алергена. Това понякога е много трудно, защото може да не е един или да става въпрос за специфична комбинация от храни.

 

Основното при хранителните алергии е изключване на дразнещата храна от менюто. И разбира се, когато е обострено състоянието правилно лечение, назначено от алерголог.

 

Препоръчваме ви още:

Как може да даваме плодове на бебе?

Защо се чувстваме дебели, подути и потиснати

Храни и средства при запек (констипация)

Споделяне
Ключови думи:

Няма коментари

Вашият коментар