Top
10 сеп.

Детето ви предизвиква – първи трудности във възпитанието

Всяко дете преминава през няколко „възрасти на упоритостта”.

Първата обикновено е някъде между  2,5 и 3,5 години. (Понякога нещо подобно се забелязва и у едногодишните, но бързо преминава.)

 

Очарователното послушно детенце изведнъж или постепенно се превръща в закоравял глезльо. Отхвърля всяко предложение, заповед или молба, на всеки въпрос отговаря почти автоматично „не”, „не искам”, „няма”.

 

Може изведнъж да престане да приказва, отново да си върши работата в панталонките, да се отказва от гърнето или да седи на него с часове. Стреми се да прави сякаш напук всичко, което е забранено.

 

Шамарите и укорите действат слабо, просто не се търпи, струва ти се, че това ще бъде безкрайно.

 

По това време несигурните или твърде сигурни в себе си родители, без да разбират какво става, могат да направят бели. Започват твърде рано да го „пречупват”,сериозно да го наказват, крещят, негодуват.

 

ВНИМАТЕЛНО! РИСКУВАТЕ ДА ПРЕЧУПИТЕ ЛИЧНОСТТА още в самото начало на развитието й!

 

А всъщност става следното. Детето започва да се учи да утвърждава волята си и да създава своето „АЗ”. Естествено е, че това самообучение се извършва с такива излишъци, с такава прекаленост – като всяка тренировка.

 

За да стане човек, ТО ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧИ ДА БЪДЕ СВОЕВОЛНО!

 

Да има свое мнение, да го отстоява, но вие ще му помогнете да го изразява по правилен начин. Това е изкуството на възпитанието. То е творчески процес. Да дадеш крила, а не да ги скършиш.

 

Да изградиш личност, а не да я задушиш. Да зададеш модели за подражание, да  приучиш детето да говори за чувствата си и да му помогнеш да се справи с тях.

 

Ще рискувам да дам следния съвет: В около една трета от случаите отстъпвайте на малкия инатчия, в една трета – настоявайте на своето и в една трета – „оставяйте въпроса открит”, т.е. отвличайте вниманието му и се правете, че не забелязвате, пейте песни, танцувайте, разсмивайте го и се смейте.

 

Твърде вероятно е след време то да прояви „упоритост наопаки”, т.е. само да поиска онова, което вие уж не искате (този метод  оказва въздействие не само при децата).

 

Казах „рискувам”, защото във всеки отделен случай това съотношение трябва да бъде индивидуално.

 

По правило към четвъртата година пред нас отново е милото, доверчиво създание, което желае да бъде послушно и искрено се огорчава, когато това не му се отдава. То е готово до се учи от вас и безгранично вярва на всяка ваша дума.

Успех!

 

Препоръчваме ви още:

20 забавни игри за детски рожден ден (1 част)

Злоядото дете

Мамо, разкажи ми приказка!

Споделяне

Няма коментари

Вашият коментар